Sommarträffen 2013

Gotland har en speciell plats i mitt hjärta och dit återkommer jag gärna. Det var vår Volvo P1800 som första gången tog mig och min man till denna vackra ö med sin säregna och unika natur. De höga raukarna som sträcker sig längs kusterna och de många orkideérna ger djupa intryck.

I år var det 62 bilar som hade samlats till denna sommarträff med deltagare även från Danmark och Norge, vilket var extra trevligt.

P1020313

Samling på Högklint,

Träffens första punkt var på Högklint 7 km söder om Visby. Högt över havet satt vi på våra filtar och intog gotländsk fårfiol och sagolikt god potatisgratäng, catering från Toftagården. När solen sakta dalade ner över havet fängslade
logistikchefen Ronny Larsson från Region Gotland oss med den gotländska historian. För ungefär 400 miljoner år sedan under Silurtiden fanns ett revområde i ett tropsikt hav söder om ekvatorn. Detta område kom att kallas
Gotland. Efterhand som kontinentalplattorna flyttade sig kom Gotland att hamna längre norrut. Många fossiler i berggrunden påminner om den tiden.

Vikingarna gjorde sedan ön till ett viktigt handelscentrum. Det visades sig att gotlänningarna var duktiga sjömän och handelsmän. Under medeltiden hade Gotland en viktig plats i Hansaförbundet. Det byggdes många kyrkor för det var ett bevis på rikedom och kvar på landsbygden finns 92 stycken. Mot medeltidens slut skedde en maktförskjutning i Östersjöområdet och Gotlands storhetstid var över. Man brukar räkna den danske kungen Valdemar Atterdags erövring 1361 som en vändpunkt. Efter att ha varit danskt i 300 år blev Gotland 1645 svenskt vid freden i Brömsebro. Mycket mer fanns att berätta men solen hade gått ner och det var dags att avsluta kvällen.

Något intressant Bo och Hans?

Något intressant Bo och Hans?

Tidig lördag morgon samlades alla P1800 bilarna för avfärd mot Lummelunda grottorna. Det var en otroligt vacker syn att se hela pärlbandet av våra fina bilar ge sig iväg på de slingriga och vackra vägarna mot träffens andra mål. Där delades vi in i tre grupper och vi fick både tid till att knyta nya kontakter och att prata med gamla vänner vid fikat och våra bilar. Huvarna åkte upp och huvuden ner över motorerna.

Det var en spännande upplevelse att gå ner i den 8 gradiga grottan och tänka sig hur de tre pojkarna Örjan, Lars och Percy 1948 hade tagit sig ner i mörkret och upptäckt de olika gångarna. Vid en undersökning 1950 hade ett stenblock rasat och öppnat upp för en ingång mot ”Bergakungen sal” som är den första salen man kommer till som turist.

Gotlands förvarsmuseum i Tingstäde

Gotlands förvarsmuseum i Tingstäde

Nästa mål var Gotlands Försvarsmuseum i Tingstäde där vi åt lunch och vandrade runt bland utställningar över Gotlands försvarshistoria. Det var dags att ta sig tillbaka till Toftagården för en stunds avkoppling innan årsmötet och middagen.  Årsmötet genomfördes enligt sedvanliga mötesförhandlingar och årsmötes protokoll kan man hitta på klubbens hemsida.

Innan middagen samlades vi utomhus över en välkomstdrink i denna härliga sommarkväll. Ingmar Danielsson, huvudansvarig för träffen överraskade oss alla genom att komma till Toftagården direkt från sjukhuset och hälsa oss välkomna till denna gemensamma middag bestående av sparrissoppa, helstekt lamm och saffranspannkaka. Efteråt sjöng Ingmar en gotländsk visa vilket berörde oss alla djupt. Den årliga traditionen med utdelning av den gotlänska tallriken avslutade kvällen. Motivet på tallriken var i år Gotlands landskapsväxt murgröna och landskapsdjur igelkotten.

Träffens sista punkt var en guidad tur inne i Hansestaden Visby som sedan 1995 är ett  världsarv. Alla bilarna parkerades nere i hamnen på avskild plats och där glittrade de ikapp med vattnet. Tre guider väntade på oss för en spännande rundvandring i staden.  Vi strövade från hamnen mot Almedalen där stora förberedelser för politikerveckan var på gång. Under vår tur gick vi förbi Kruttornet, uppför Fiskargränd med sina otroligt vackra rosor och in i Botaniska trädgården. Första mötet i parken var med den otroligt gamla murgrönan med de tjocka rötterna och sedan gick vi förbi samlingen av underbart vackra rosor som var i sin bästa prakt. Turen fortsatte upp för de smala gränderna förbi kyrkoruiner, borgarhus och packhus och till sist samlades vi på Hotell Clarion där vi åt lunch och träffen avslutades.

Vi vill alla varmt tacka Gotlandgänget för detta trevliga arrangemang och hoppas vi får återkomma
nästa år.

Anneli Ahlman

Kommentera