Forumindex Bilens kategorier Transmission, kraft, fram- och bakvagn... Oljeläcka

Oljeläcka

Hjul, Kraft, fjädring, bak- & framvagn, styrning, växellådor, overdrives - Allt som rör det mekaniska utanför motorn.

Inlägg 22 nov 2023, 20:25

Inlägg: 5
Vår P1800 har läckt olja från kardanhuset de sista åren. Läckan kommer där kardanröret går in i huset. Förra året köpte vi en burk Omega 917 packningsskydd som vi tillsatte före sommarens åkturer. Tyvärr har det inte lyckats att minska läckan. En bekant föreslog att man kan prova att byta oljan till en tjockare olja. Har någon i klubben något förslag. Bilen är en 1966a.

Inlägg 23 nov 2023, 07:52

Inlägg: 441
Ort: Göteborg
Jag skulle gissa att det är packboxen som är utsliten.
Det är rätt enkelt att byta den så det finns väl egentligen ingen anledning att hålla på att experimentera med andra provisoriska lösningar när den måste bytas ut förr eller senare i alla fall

Inlägg 24 nov 2023, 20:49

Inlägg: 312
Innan du gör något ingrepp skall ventilationen i bakaxel kontrolleras. På vänster drivaxelrörs översida i närheten av bromsrörsförgreningen sitter ett litet mässingsrör (ca 5x20mm), detta rör kan under åren fyllas med damm och olja och bli helt tätt. Om så sker kan inte den varma luften i en driftsvarm bakaxel ta sig ut och olja trycks genom tätningarna p.a.a. övertrycket som blir.
På senare bakhjulsdrivna Volvo sitter det en slang monterad på detta lilla ventilationsrör med den andra änden instoppad i en balk, detta skyddar öppningen på röret något bättre.
Använd en liten borr eller ståltråd för att rensa hålet (för hand, ingen borrmaskin) och kontrollera att det är öppet. Om det är tätt och du lyckas rensa hålet, gör rent läckagestället med bromsrengöring eller liknande och kontrollera ev fortsatt läckage. Läcker det fortfarande så skall tätningen vid pinjongen (som ingående axeln i bakaxeln heter) bytas.
Detta inlägg får ej helt eller delvis med eller utan källhänvisning citeras på Facebook utan skriftligt tillstånd.
mike1800 ge fn i mina inlägg.


Återgå till Transmission, kraft, fram- och bakvagn...