Hälsingland Runt 12 augusti 2017

2011 anordnades den första endagsträffen i ”Runt-serien” med Siljan Runt. Den 12 augusti 2017 genomfördes den sjätte träffen Hälsingland Runt.

Besöksmålen var före detta flygflottiljen i Söderhamn och lintillverkningen i Växbo, två historiskt viktiga verksamheter både lokalt och nationellt.

P 1800 bilar och AJS-37 Viggen

Runt-turerna har tidigare år gått i Gästrikland, Dalarna, Uppland och Västmanland. Vid förberedelserna av Hälsingland Runt undrade vi om det skulle vara för långt att åka till Hälsingland med tanke på att tidigare års deltagare ofta var från närområdet eller kom söderifrån. Ett 20-tal bilar och cirka 35 personer mötte upp vid Flygmuséet i Söderhamn. Glädjande var att vi var väl så många som tidigare år och med deltagare allt från Nordmaling till Stockholm.

1998 avvecklades flygflottiljen F 15.Flottiljen upprättades efter krigsslutet 1945. Flygmuseet har byggts upp och drivs av F 15 kamratförening. I flygplanshallen visas alla krigsflygplan som varit stationerade på flottiljen. F 15 startade som en jaktflottilj för att under 60-talet övergå till att vara en attackflottilj. Av den anledningen finns många flygplanstyper att beskåda på muséet.

Jaktflygplanet J 21 följdes av J 28 Vampire och därefter J 29 Tunnan. Efter flottiljens ombeväpning till attack kom A 32 Lansen därefter som sista flygplanstyp kom AJS 37 Viggen. Förutom flygplanen visades flottiljens övriga verksamhet på ett mycket intressant sätt. På muséet finns också en flygsimulator där man kunde pröva sina färdigheter som stridspilot!

Vi möttes av trevliga och kunniga guider samt gott fika efter morgonens P1800 färd till Söderhamn. Vädret var som vanligt – bra P1800 väder.

Efter stridsflygets historia satte vi oss i P1800 cockpit och lyfte mot lunchen. Den avnjöts vid Bollnäs golfrestaurang strax norr om Kilafors.

Linvävmaskinen visas upp

Därefter sattes färd mot Växbo Lin 13 km NO om Bollnäs. Linhantering har funnits sedan 500-talet i landet. Linet bidrog starkt till Hälsinglands välstånd främst under 1800-talet, och möjliggjorde praktbyggen som numera benämns ”Hälsingegårdar” (vackra bondslott). Många av dessa Hälsingegårdar finns numera med på UNESCO:s världsarvslista. Det måste ha varit vackert längs Ljusnans dalgång när linet blommade i blått.

I Växbo Lins vävfabrik startade guiden Malin några vävmaskiner. Med stor förundran kunde vi beskåda hur otroligt fort det kan gå att väva. Maskinen är stora, bullriga och dammar mycket så placeringen hemma i bostaden kan bli ett problem för den som funderar på att byta ut sin vanliga vävstol!Många syntes köpa Växbo Lins disktrasa, bra som present om inte diskbänken därhemma är full av disk.

Dagen avslutades vid Växbo café och bageri med en god och näringsrik kaka efter innehållsrik och trevlig dag i Hälsingland.

Text & Foto: Börje Wallgren

Kommentera