Historik

P1800 är en bil som byggdes i ca 47.000 exemplar för ca 50 år sedan. Antalet bilar blir tyvärr inte fler. En klubb bygger på att det klubben gör uppskattas och att vi har aktiva medlemmar. Utan aktiva medlemmar stannar det av, och det blir svårt för de få som är aktiva att ta till sig allt nytt som händer inom kommunikation, inte minst på internet.
Här under hittar du klubbens historik, år för år. Arbetet med att uppdatera all information pågår fortlöpande.

1979 - 1989

Det finns ganska många P1800-bilar, kanske finns någon som vill vara med och starta en klubb?

ur-klubbtidning-79-1-ursprungsannonsen-0001Det var så det hela började 1978 och det är Bo Lindén vi har att tacka. Bosse Lindén hade just köpt en P1800:a av 1961 års modell. Han tänkte: ”Det finns ju ganska många P1800-bilar, kanske det finns någon som vill vara med och starta en klubb”. Sagt och gjort. Bosse satte in en annons i Teknikens Värld och fick omgående ett 30-tal svar. Han kom då i kontakt med folk i hemtrakten som han inte haft en aning om var P1800-ägare !

Nummer 1

Läs nr Nummer 1 här!

För att hålla intresset vid liv hos de nyvärvade medlemmarna började Bosse egenhändigt att producera en enkel klubbtidning under lediga stunder på de nattskift han hade i sitt arbete. På ett år tiodubblades antalet medlemmar till 300. Ytterligare ett år senare var medlemstalet 600. Vid klubbens 5-års jubileum 1984 så var medlemsantalet ca 1400 st. vilket betydde att P1800-klubben då var Sveriges största märkesklubb och idag är vi uppe i ca 1400 medlemmar. Bilden visar 1:a numret av klubbtidningen.

1:a årsmötet

Bo Lindén valdes till klubbens förste ordförande, till sekreterare valdes Nils O Wikström, Ödeshög och till kassör Pär Ericson, Uppsala.Till styrelsesuppleater valdes Bertil Karlsson, Skänninge och Tommy Ågren, Uppsala

Klubbens första träff
Klubbens första träff anordnades på Turisthotellet på Omberg den 2 September 1979, deltagarantalet tycktes i från början inte bli så imponerande, ett tiotal anmälningar hade bara kommit in till den angivna dagen på kallelsen. Men allteftersom dagarna gick trillade det ner nya lappar i brevlådan. Klockan 11 på söndagen den 2 September kunde det räknas in ett 30-tal blankpolerad bilar som hade kommit körande till hamnen i Stocklycke. Svarta regnmoln hängde över Stocklycke men dom drog lyckligtvis vidare. Mest var det fordon från trakten som hade kommit men en del långväga gäster hade också dykt upp, längst hade Erika Erlandsson från Tomelilla kört, men även bilar från Gävle, Uppsala, Ed, Heby, Skövde Uppsala, Ed, Heby, Skövde, Ulricehamn och Spånga hade kommit. På den stora gräsplanen radades bilarna upp i två snygga led och efter att ha beskådat varandras klenoder och utbytt erfarenheter kunde det planerade årsmötet hållas.

På Omberg, 1979

På Omberg, 1979

En styrelse valdes, det diskuterades kommande verksamhet och alla fick säga sin mening. Hela tiden hängde regnet i luften och när det var dags för tipspromenaden efter lunchuppehållet hade vädergudarna bestämt sig för att ge deltagarna vad dom tålde. Till följd av detta så fick tyvärr tipspromenaden ställas in. Istället beslöts att alla skulle ta sina bilar och köra i karavan runt det vackra Omberg. Skyfallet gjorde dock att sikten begränsades till ungefär 2 meter så det var till att ta det lugnt, en hel del storögda åskådare som undrade vad som var på gång kunde ses utmed vägen, i hällande ösregn kom det ett 30-tal P1800 i karavan. Väl framme vid Stocklycke igen lättade åter skyarna och bilarna ställdes upp för fotografering av ägare och representanter för lokalpressen. Efter detta så började deltagarna att så sakteliga dra sig hemåt efter det första årsmötet i Svenska Volvo P1800-klubben.

1980

Andra träffen på Hindåsens turisthotell

Andra träffen på Hindåsens turisthotell

Våren 1980 ordnades det en träff och fabriksvisning på Volvo i Göteborg, visningen av fabriken fick tyvärr ställas in på grund av strejk men då ställde Volvo upp och ordnade en visning av personbilssamlingen istället. En fullpoängare blev det för klubben 1980 då Bo Oscarsson blev medlem.

Bo Oscarsson

Bo Oscarsson

Bosse har genom sina fina kontakter med Volvo i Göteborg lyckats rädda många fina delar från skrotning, han är också mannen bakom de välbesökta Västerås-träffarna (numera Köping). Bo Oscarsson kan det här med reservdelar, han har jobbat med Volvo-delar sedan 1954. Bosse är alltjämt medlem i klubben och ingår även i styrelsen

Årsmöte,  Gysinge 1980

De första medlemmarna anlände redan vid 11-tiden till Gysinge, Fram till klockan tre anlände det sedan bilar med.jämna mellanrum. Vi samlades först på den stora parkeringen nedanför Gysinge Bilmuseum där Pär Ericson och Tommy Ågren såg till att varje medlem erhöll ett häfte innehållande deltagarförteckning, dagordning, verksamhetsberättelse, kassaredovisning samt ett program över lördagens begivenheter.

gysingeKlockan två öppnades det berömda Rolls Royce-museet så att vi kunde beskåda dessa aristokrater.Vid tre-tiden var vi inbjudna av museets ägare Dr Sundblad till att ställa upp våra bilar på gräsmattan utanför museet, Vi körde in på området och ställde upp bilarna efter årsmodell.

När alla bilarna var på plats i tre led, kunde vi räkna in 43 P1800 och ca. 700 personer. Med hjälp av museets högtalaranläggning hälsade vår kassör Pär Ericson oss alla välkomna och presenterade därefter klubbens styrelse.

1981
Klubbens suppleant Tommy Ågren påbörjade 1981 ett samarbete med försäkringsbolaget Folksam för att få förmånligare premie för P1800 klubbens medlemmar. 1981 var också det året som Bo Oscarsson drog igång den så populära Västerås-träffen.

1982
Den 1000:ende medlemmen kunde räknas i i klubben 1982, så när det var dags för årsmöte på Sundbyholm Slott i Augusti så fanns det stora förhoppningar om att antalet bilar skulle bli många. Det kom 28 stycken!!

1983
En regnig söndag i Juni 1983 så ordnade Volvo i samarbete med tidningarna Bilsport och Motor-Trend Volvo 1:st International Swap Meet där P1800-klubben var med. Årets P1800-möte hölls på Silver Hill i Klippan där man bland annat kunde se på världens största privata Rolls Royce samling. Nytt rekord slogs också i antalet P1800 bilar hela 140 stycken kom! På Silver Hill fick medlemmarna också chans att teckna sig för en specialförsäkring som klubben ordnat i samarbete med Trygg-Hansa.

1984
Femårs jubileum firade klubben 1984, vi blev också medlem i MHRF. En stor träff anordnades hos Verdexa i Malmö där 65 bilar deltog, förutom ett antal utländska 1800 besökare som också kom. På årets Västeråsträff såldes det för 200.000:-, vilket kan jämföras med första året träffen hölls (1981) då försäljningen uppgick till cirka 35.000:-.

1985
Medlemsantalet sjönk lite till ca 1350 st. 1985.

1986
1986 tackade Bosse Lindén för sig, han lämnade då ordförandeposten i P1800-klubben men är fortfarande än idag medlem, samma år så lockades ett 40-tal bilar till Stockholmsträffen på Skeppsholmen i ett strålande väder.

1987
Årsmötet 1987 hölls på Dagsberg strax utanför Norrköping, 35 bilar hade kommit och till den stora Volvo-träffen på Mantorp kom det så mycket som ett 70-tal 1800. Ordförande Vakant. Vice ordförande Ulf Larsson. Redaktör Johan Falck. Kassör Lars Andersson. Sekreterare Elon Källgren

1988
I Maj 1988 så hölls Västeråsträffen i ett underbart väder, lite drygt 125 P1800 hade kommit för att ta del av alla fina erbjudanden. Intresset för Stockholmsträffen hade tyvärr sjunkit, endast 15 bilar kom. Till årsmötet detta år som hölls i Åsa söder om Göteborg kom en liten men tapper skara. Östgötasvängen hette ett rally som gick mellan Linköping och Dagsberg, detta fina arrangemang lockade 25 bilar. Ordförande: Ulf Larsson. Kassör: Lars Andersson. Sekreterare: Elon Källgren

1989
Klubbens 10-års jubileum inföll 1989 varför årsmötet hölls där det hela en gång började, på Omberg. Detta året anordnades för första gången en träff i övre delen av Sverige närmare bestämt i Sundsvall, träffen ordnades i samarbete med Amazon och PV-klubbarna. Ordförande: Lasse Wallin, Kassör: Lars Andersson. Redaktör: Mats Björk.

Lasse Wallin

Lars Andersson

Mats Björk

1990 - 1999

1990

Semmy Lingefjord

Semmy Lingefjord

Dörarp 3 mil söder om Värnamo var orten som årsmötet hölls på 1990, 15 P1800 kom. Andra träffar som hölls detta år var bland annat Classic Volvo Rally i Göteborg där det kom ett 70-tal bilar av olika Volvo-modeller. Trollenästräffen var ett annat arrangemang som ordnat arrangemang som ordnades i samarbete med Motorhistoriska Klubben ordnades i samarbete med Motorhistoriska Klubben och Club-69. För första gången anordnades detta året Smålandsträffen i Hultsfred av Semmy Lingefjord.

Styrelsen: Ordförande: Lasse Wallin, Kassör: Lars Andersson. Sekreterare: Anders Andersson

1991

1991 kunde Sundsvallsträffen räkna in 22 st. P1800, 10 st. PV, 22 st. Amazoner och 1 st. 164. Årsmötet hölls detta år i Uppsala. Stockholmsträffen hölls i ett strålande sommarväder, 8 st. P1800 + ett stort antal Amazoner kom. Styrelsen: Ordförande: Lasse Wallin, Kassör: Lars Andersson. Sekreterare: Anders Andersson

1992

Under 1992 hände mycket som berörde klubben, bland annat fick vi fin reklam för vår bil av tidningen Bilsport som hade ett 7 sidor långt reportage om P1800. Samtal som hade förts lång tid med Volvo i Göteborg resulterade i att en ny organisation (S.V.I.S.) bildades. Detta gav Sveriges alla Volvo-klubbar en stor möjlighet att få reservdelar från Volvo som annars hade gått till skroten. Invigningen av SVIS-lagret skedde den 10 Oktober i Köping. Västeråsträffen blev en stor succé detta året, 71 P1800 bilar kom och det såldes delar för 410.000:-

Styrelsen: Ordförande: Lasse Wallin, Kassör: Lars Andersson. Sekreterare: Anders Andersson

1993

1993 var det år som Köping tog över den så populära Västeråsträffen på grund av att SVIS-lagret finns i Köping. I ett strålande, 25 grader varmt väder hade ett 100-tal bilar och mängder med folk kommit. I anslutning till denna träffen så hölls också årsmötet som lockade rekorddeltagande, 50 personer kom. Under 1993 så anordnade dom Holländska, Tyska Schweiziska och Österrikiska Volvo-klubbarna en jubileumsträff på Volvo i Göteborg med anledning av att det i år var 20 år sedan den sista P1800:an tillverkades. Under 1993 delades också medlemsnummer 4 000 ut. Det totala antalet betalande medlemmar uppgick till ca 1500 st.

Styrelsen: Ordförande: Lasse Wallin, Kassör: Lars Andersson. Sekreterare: Vakant

1994

Klubben firar 15-års jubileum. En PR-funktion inrättas i styrelsen för att ta fram fler klubbartiklar såsom t-shirts, kepsar m.m. För första gången arrangeras en P1800 träff på Gotland av några klubbmedlemmar. Ett försök som visade sig bli mycket lyckat. Klubben var också med om att hjälpa till och arrangera en träff i Karlskrona som till och med blev välsignad av en präst. På den stora träffen på Heden i Göteborg (VROM) fanns P1800-klubben representerad med ett flertal fordon samt ett bord där intresserade kunde få information om klubben och också handla reklamsaker. I Parken Zoo i Eskilstuna anordnades för andra året en träff som tyvärr inte drog mer än 7 st P1800 bilar. Desto fler bilar kom till den årliga Köpingsträffen, hela 44 st. P1800 kunde beses. 1994 undersökte klubben hur många kvarvarande P1800 bilar det fanns i Sverige. Antalet var den 6/4-94: 3638 st. Klubbens logotype ändrades något så att namnet ”SVENSKA” skrevs in före Volvo. Tack vare detta togs nya dekaler och flaggor fram.

Styrelsen: Ordförande: Lasse Wallin, Kassör: Lars Andersson. Sekreterare: Semmy Lingefjord

1995

Detta året började Svenska Volvo P1800 Klubben som första Volvo-klubb i Sverige att ge ut fem st medlemstidningar per år istället för fyra. För att få fler medlemmar intresserade att skriva i tidningen infördes att en liten present skulle sändas till alla som bidrog med material. Klubben fanns representerad på flera träffar under året. Bland annat på Göteborgs Motor Show som lockade 10-tusentals besökare. Bilen Genom Tiderna vid Arlanda, Gotlandsträffen, Parken Zoo och Köpingsträffen där det kom 42 st P1800. Söndagen den 9/7 drabbades P1800 klubben och de övriga Volvo-klubbarna av en stor tragedi. SVIS-lagret brann. Många delar förstördes men tack vare ett jättejobb av några trotjänare kunde mycket delar räddas.

Styrelsen: Ordförande: Lasse Wallin, Kassör: Lars Andersson. Sekreterare: Semmy Lingefjord

Klubbens första hemsida

1996

Fortsatt utgivning av tidningen med 5 nummer. Klubben gick även ut och presenterade sig på Internet med en egen hemsida, något som omedelbart blev en succé. När allt arbete efter branden på SVIS-lagret var klart visade det sig att nästan 75% av delarna hade kunnat räddas. SVIS öppnade igen i nya mer ändamålsenliga lokaler i Köping. Även detta år kunde P1800 bilar ses på flera träffar. Gotland, Parken Zoo i Eskilstuna och givetvis på den stora träffen i Köping. Några medlemmar på Västkusten bildade Region Väst som anordnade en vårträff i Kungälv samt en höstträff i Alingsås. För 10:e året arrangerades VROM på Heden i Göteborg. 41 st P1800 ställdes ut. Klubben var även detta år representerat med ett informations- och försäljningsbord.

1997

Året började med att en stor enkät genomfördes för att styrelsen skulle få en bättre uppfattning om vad medlemmarna tyckte och tänkte. Vidare under året så medverkade bland annat klubben i ett stort möte där nästan alla Volvoklubbarna var representerade. På mötet diskuterades klubbarnas framtid. Skall vi vara kvar som små enskilda klubbar eller gå ihop till en stor. Åsikterna gick isär på många håll men samarbetet klubbarna emellan har dock stärkts efter detta möte. Under året införskaffades flera nya profilprodukter. Även klubbens hemsida på Internet har blivit populär. Tidningen kom även detta år ut med 5 nummer. Glädjande nog så märktes det en uppgång i antalet medlemmar under 1997. Under året arrangerades det 2 stycken renodlade 1800 träffar samt 13 stycken gemensamma träffar med andra Volvoklubbar.

1998

Ett lyckosamt år för klubben på många sätt. Klubbens hemsida på Internet har blivit mycket populär. Vår satsning på Internet har gett klubbens ett stort antal nya medlemmar och på första gången på flera år har vi passerat 1600 st.
Under året har det också getts ut 5 st klubbtidningar och 17 st nyhetsbrev på Internet. 2 st egna, renodlade P1800 träffar och 18 st gemensamma träffar med andra klubbar har genomförts under 1998. Styrelsen har också under året lagt ner att stort arbete på att planera inför 1999 då vi firar 20-års jubileum. Tanken är att detta skall firas på flera olika platser runt om i Sverige.
Redan under detta året märktes ett större intresse för att arrangera träffar. Förhoppningsvis är detta en trend som håller i sig. Även medlemmarnas engagemang genom att sända in material till tidningen fick under året efter en lite trög start ett rejält uppsving. Så framtiden för klubben ser ljus ut på många sätt.

1999

Ett år fyllt med massor av aktiviteter. 1999 var året då Svenska Volvo P1800-klubben firade 20-års jubileum. Detta firades på ett 10-tal platser runt om i landet i samband med flera lokala träffar. Klubben hade gått in och sponsrat de lokala träffarna med bakverk som det bjöds på till alla som kom till träffarna. Speciella jubileumspresenter delades också ut till de närvarande P1800 ägarna. Efter träffsäsongens slut fick alla P1800-medlemmar en speciell jubileumsplakett hemskickad om de hade varit närvarande på någon av jubileumsträffarna. Klubbens årsmöte hölls i år på Gotland i samband med den allt mer populära Gotlands-träffen. På det hela taget var 1999 ett år då fler P1800 kom till de olika träffarna runt om i landet. En mycket positiv utveckling till glädje för både klubben och träffarrangörerna. En gemensam träff med Amazon-klubben hölls också under hösten på SVIS-lagret i Köping som blev mycket uppskattad bland besökarna. Under året sände klubben ut 24 st nyhetsbrev via Internet och 5 st klubbtidningar. 

2000 - 2009

2000

Under året medverkade vi i 17 stycken träffar tillsammans med andra klubbar samt arrangerade 2 st egna 1800-träffar. En mycket populär och välbesökt träff blev Gotlandsträffen som lockade hela 17 bilar. Antalet medlemmar växte till 1539 stycken vid årets slut. Tidningen utkom under året med 5 nummer och vi sände även ut 16 st nyhetsbrev via Internet. Klubbens redaktör fick också chansen under året att träffa Roger Moore när han var på besök i Göteborg för att inviga ett hotell och lyckades då få en liten pratstund. Ett möte som resulterade i ett reportage i klubbtidningen. Klubbens hemsida på Internet har blivit mäkta populär. Antalet besök ökade med 44% till lite drygt 62 000 besökare. I klubbshopen tillkom en del nya klubbregalia under året. Bland annat har sweatshirts och vindskyddsjackor med klubbemblemet tagits fram. Årets årsmöte hölls i samband med träffen på Parken Zoo i Eskilstuna. Tyvärr lockade årsmötet endast 13 deltagare. Men de som kom hade en mycket fin dag med bland annat ett besök på Volvo BM museet. I början av året gick debatten het i klubbtidningen angående bilarnas originalskick eller inte. Styrelsen gick då ut och förklarade att ALLA 1800-bilar och dess ägare var välkomna som medlemmar oavsett vilket skick eller utförande deras bil var i. Tillgången på delar till P1800 på SVIS-lagret är fortfarande relativt god. Dock har några saker utgått medan nya dyker upp.

2001

Under året tillkom 143 stycken nya medlemmar till klubben.  2 st rena 1800 träffar arrangerades under året. Klubben var också med och lämnade bidrag till 8 st andra träffar som anordnades ihop med andra Volvo-klubbar runt om i landet.

Vad det gäller klubbregalier har klubben detta år legat lågt. Nya slipsar med Helgonet motiv i olika färger har köpts in. Flera i styrelsen har under året varit runt på flera träffar och gjort reklam för klubben genom att sälja saker.

Vad det gäller reservdelar till 1800 så har SVIS i samarbete med GCP i Jönköping tagit fram prover på blanklister till vindrutan samt grillsargar. Listerna fick godkänt men grillsargarna har efter att ha testat 3 olika sorter inte hållit kvalitén. Sökandet i Olofström efter pressverktyget till frontplåten har pågått under större delen av året utan positivt resultat.
Även ett antal emblem har tagits fram samt främre förstärkningsbalk och stagplåt till bakskärm.

Årsmötet detta året hölls i en tryckande sommarvärme. Småländska Målilla var platsen som också innehar värmerekordet i Sverige med + 38,5 grader. Vädret var som sagt strålande och årsmötesförhandlingarna kunde hållas utomhus bland blommor och blad samt picknick-korgar.

Under 2001 fortsatte klubben att sända ut ett antal nyhetsbrev via Internet. Tidningen utkom med 5 nummer men den största förändringen var att från och med klubbtidning nr. 4-2001 införde vi ett antal färgsidor i varje nummer. Ett mycket uppskattat ”nytillskott”.
Även detta år tog klubben fram en liten present som alla som bidrog med material till klubbtidningen fick. I år var det en brevöppnare formad som ett ”snabel-a” @ med hemsidans adress på.

2002

Under året tillkom 128 stycken nya medlemmar till klubben. 2002 var ett ”mellan år” i klubbens historia dvs. var inte klubbens mest aktiva år.

Klubben hade två styrelsemöten under 2002. Till klubbshoppen införskaffades T-shirt med klubblogga på. Klubben var även representerad på med klubbshopp på fem träffar.

Ekonomiskt bidrag har under året lämnads till sju medlemsträffar.

peter carlin

Peter Carlin

Klubbens årsmöte hålls i Fristad i Veteranprodukters lokaler. Klubbens ordförande Semmy Lingefjord som sedan en längre tid önskat lämna klubbstyrelsen fick en ersättare  i Peter Carlin som tillträdde 1/1 2003.

2003

Klubbens årsstämma ägde rum på VROM-träffen i Göteborg med rekordstort (37 st.) antal medlemmar på stämman. Större delen av styrelsen lämnade sina uppdrag på stämman.

Ulf Selstam - ny redaktör

Ulf Selstam – ny redaktör

Ulf Selstam övertar redaktörskapet för tidningen. Tidningen trycks nu i fyrfärg rakt igenom och såväl pappers- som bildkvalitén höjts. Medlemmar fick också en almanacka i julklapp.

Hemsidan genomgår en större översyn, ett flertal nya sidor tillkommer hemsidan får också en ny ”kostym”. Ett flertal nya funktioner infördes såsom ett automatiserat annonsforum, möjlighet att handla och betala för klubbprylar direkt via Internet samt möjlighet för medlemmar att betala medlemsavgiften med betalkort via Internet (under lättar för P 1800 ägare över hela värden att bli medlemmar). En ny typ av medlemsforum (EZ-board) initierades. Klubbens bildarkiv har utökats genom klubbmedlemmen Karl Eric Målbergs hemsida ”Volvo Picture gallery”, numera flyttas till klubbens server. Bildgalleriet innehåller 1200 sidor och 9000 bilder på Volvo P1800 bl.a. en bild av varje årsmodell och färg. Detta innebär att klubben nu administrerar världens största samling av bilder och dokument om/på Volvo P1800.

I Klubbshoppen var armbandsklockan  med logotyp ny för året.

Klubben lämnade bidrag till flera träffar under 2003. Dessutom diskuterade styrelsen planer för en framtida träfforganisation.

Det sker en genomgripande förändring av ekonomifunktionen under året. Ett ekonomistyrningssystem byggs upp när uppföljningen sker på de fyra verksamhetsområdena: Tidning, Hemsida, Klubbshop och Träffverksamhet. I samband med detta dras ett kostnadsfokuseringsprogram i gång. En budget för 2004 upprättas.

2004

Klubben fyller 25 år. Klubben firade sitt 25-årsjubiléet med en rad aktiviteter: Klubben arrangerade en stor 2 dagars jubileumsträff ”Mälaren runt” (ca 100 deltagare och 50 bilar) med start och lunch på Ängsö Slott. På Fiholms Slott med rekordstort (44 st.) antal medlemmar hade vi klubbens årsstämma. Därefter bjud klubben medlemmarna på riktigt festkväll på Sundbyholms Slott. I samband med 25-årsjubiléet utnämndes tre nya hedersmedlemmar i klubben nämligen Sir Roger Moore, Pelle Pettersson och Bosse Oscarsson. Designern Pelle Petterson och prototypen P958 X1 medverkade under hela jubileumsträffen och Pelle höll ett uppskattat tal om bilens tillkomst under festkvällen på Sundbyholms Slott. Bosse Oscarsson lämnade styrelsen efter 23 år och belönades förtjänstfullt med ett hedersmedlemskap för sitt fina arbete. Sir Roger Moore fick mottaga sitt hedersmedlemskap först i november, där han lätt meddela att ”P 1800 is still my favourite car”.

I augusti och september arrangerade klubben en P1800 utställning i Volvo Showroom i Kungsträdgården med syfte att få visa upp bilen i ett bredare sammanhang. Pelle Petersson höll ett anförande under invigningen. Kvällspressen och alla de stora biltidningarna var representerade under invigningen.

Tidningen utkom i fem utgåvor under året varav det sista var ett dubbelnummer.

Under våren erhöll medlemmarna även en medlemsmatrikel.

Hemsidan genomgick ännu en större översyn, nya sidor tillkom och andra sidor reviderades.

En helt ny lösenordsskyddad sektion med information infördes och från klubbens årsmöten tillkom. Klubbens hemsida består nu av drygt  4000 webbsidor och är utan jämförelse den största informationskällan för Volvo P1800 på Internet. Med mer än 20 000 besök i månaden är den också en av de mest populära.

I Klubbshoppen investerades i rad nya prylar såsom ny keps, T-shirts  och pikétröja, alla med logotyp. Även en unik plånbok togs fram med P1800 tryck från original klichén från 60-talet.

Klubben lämnade bidrag till flera träffar under 2004. Dessutom diskuterar styrelsen planer för en framtida träfforganisation.

Kostnadsfokuseringsprogrammet från 2003 slog igenom med fullkraft 2004. Vilket tex. medförde för medlemmarna, att mera pengar kan tillföras tidningen. Intäktsfokuseringsprogrammet (dvs. medlemsvärvning) drog igång under hösten vilket resulterade i en kraftig medlemsökning. Alla 1950 st. P1800 ägare som inte är med i klubben erhöll ett riktad erbjudande om att gå med i klubben.

Klubben uppnådde målet med 1800 medlemmar den 17/12. Per-Ove Eriksson heter P1800 klubbens 1800:ade medlem som kommer från Norrala.

Klubben hade nu 1809 medlemmar dvs. det är ”all time high” i klubbens historia.

En uppgång av medlemsantalet med mer än 25%  hade skett sedan förra årsstämman. Nu hade vi blivit stora.

2005

Material är på gång…..

2006

Material är på gång…..

2007

Material är på gång…..

2008

Material är på gång…..

2009

Material är på gång…..

2010 - 2013

2010

Material är på gång…..

2011

Material är på gång…..

2012

Allmänt

Klubbens arbete med att lägga upp medlemsregistret med åtkomst från hemsidan har fortsatt under 2012, men inte ännu lett till sådant resultat att ett nytt register kunnat tas i drift. Medlemsantalet i klubben pendlar mellan kring 1700 personer

Arkivet                                         

2004 startades Klubbarkivet, där klubben, jämlikt § 2 och 3 i föreningens stadgar letar efter, samlar in, systematiserar och arkiverar material om och kring Volvo P1800. I möjligaste mån (endast begränsat av upphovsrättsregler), kommer detta material att publiceras på klubbens hemsidor, i tidningen och i andra sammanhang. Det fungerar också som en stor kunskapsbank för vår service gentemot medlemmarna.  Ett konkret resultat av detta arbete är publicerandet av teknisk dokumentation på klubbens hemsidor.

 Ett 50-tal böcker, över 400 tidningsartiklar, affischer, foton, filmer, bildband, verkstadsmeddelanden, verkstadshandböcker, försäljningsbroschyrer och dokument finns idag i klubbens ägo. Allt som går (av upphovsrättsliga skäl) har publicerats på hemsidan.  Dessutom bedrivs kontinuerlig historisk forskning i P1800-relaterad historia i syfte att dokumentera och bevara material som är relaterat till 1800:an för eftervärlden. Ett exempel på hur detta hittills har kommit medlemmar och andra intressenter till godo är den gedigna P1800-bok som gavs ut år 2011.

Tidningen                                     

Klubbens medlemstidning har kommit ut med 4 nummer under 2012. En almanacka för 2013 med som vanligt snygga P 1800-foton har utgetts som bilaga till tidning nr 4. En tryckt medlemsmatrikel har getts ut samtidigt som tidning nr 4.

Hemsidan

Klubbens hemsida på Internet, https://volvop1800club.se, är ämnad att informera om klubbens verksamhet och aktiviteter, underlätta för klubbmedlemmar och andra att reparera och underhålla sina bilar genom att publicera tekniskt dokumentation som t.ex. verkstadshandböcker och servicemeddelanden. De är också en samlingsplats för alla intresserade av Volvo P1800 med diskussionsforum, marknadsplats och ett bildgalleri över P1800-bilar. Bilklubbar som anordnar träffar av olika slag är måna om att vara med i vår träffkalender då det ses som ett säkert sätt att få ut information till en bred publik.

Sedan vi släppte kravet på att endast inkludera bilar som vi har bild på i chassiedatabasen har antal bilar i registret ökat till 11500. Det skulle vara trevligt att få in foton av fler bilar tillhörande klubbmedlemmar. Just nu ligger det 870 bilar i registret med uppgifter tagna från gamla och nya medlemsmatriklar utan foto.

I vår strävan att hålla klubbens hemsida innehållsrik och uppdaterad har störst vikt lagts på själva innehållet medan utformningen av sidorna inte har hängt med i den snabba utvecklingen av teknik och webdesign. Vi har tagit till oss av den kritik som har framförts om att siten är gammalmodig och svårnavigerad och inlett ett arbete med att försöka att modernisera hemsidan. I samband med detta arbete kommer vi också att möblera om en del sidor under domänerna, så att t.ex. alla tekniska dokument som nu ligger under www.volvo1800pictures.com hamnar under https://volvop1800club.se. Detta för att förenkla strukturen och samla allt som inte har med bildgalleri och chassiedatabas att göra under https://volvop1800club.se.

Klubbshopen

Vår ambition är att hålla aktuella och efterfrågande artiklar i lager för våra medlemmar. En anpassning av sortimentet pågår kontinuerligt. Det är också viktigt att våra medlemmar framför önskemål om sortimentet.

Artiklarna finns alltid presenterade i tidningen och på hemsidan och de finns även att köpa på de flesta träffar där klubben är representerad. Genom en kampanj till jul, då hela sortimentet kunde köpas till 10 % lägre pris, några artiklar med -30 %, kunde vi notera en ökande försäljning. Genom att köpa klubbartiklar så stödjer man klubben ekonomiskt och man visar även sitt P 1800-intresse.

Träffar                                          

IMG_1873

Läs hela artikeln – klicka på bilden!

Den sedvanliga sommarträffen hölls 2012 i samband med klubbens årsstämma i Skövde. Träffen inleddes på fredagskvällen den 29 juni med att kavallerimajoren Bernhard Englund vid ryttmästarbostället i Simsjön gav en livfull föreläsning om hur soldaterna och deras familjer levde under indelningsverkets tid och villkor. På lördagen den 30 juni gick färden till Karlsborg där deltagarna fick en rundvandring i och presentation av Karlsborgs fästning. Efter lunch genomfördes klubbens årsstämma varefter P 1800-karavanen letade sig tillbaka till Skövde och Billingehus där en god middag väntade.  På söndag 1 juli besöktes Volvo Skövdeverken som tillverkat mer än 15 miljoner motorer. I samband lunchen i Skövde avslutades den mycket väl genomförda sommarträffen.

Andra träffar som klubben har deltagit i är Tjolöholm, Ånnaboda, Eskilstuna och VROM i Göteborg. Utöver dessa träffar har det anordnats många lokala träffar varav de flesta har förekommit som reportage i klubbtidningen.     

Reservdelar                                  

Hanteringen av reservdelar är som tidigare delegerad från klubben till organisationen SVIS – ”Svenska Volvoklubbar I Samverkan”, där klubben är en av medlemmarna med representation i styrelsen. SVIS har säte och verksamhet i Munktorp, men klubben har ändå en aktiv och viktig roll i att förmedla medlemmarnas önskemål och efterfrågan på reservdelar till marknadens olika aktörer.

Årets verksamhet präglas till största del att vi nu funnit struktur i bemanning och reservdelarnas placering i nya lagret. En stor tillströmning av nya reservdelar har skett under det gångna året. Det är GCP som skrotat ut delar som kommit SVIS tillgodo. Det har varit ett intensivt arbete med att hantera alla de pallar som inkommit. Munktorpsträffen var 27/5, fjärde gången i Munktorp. Bakluckemarknad endast i september. Vi besökte en marknad, VP Autoparts i Sollentuna.

Cirka 3500 arbetstimmar har lagts ned i reservdelslagret under året. Renovering av växellådor och bakaxlar fortgår i ökad takt. Det har varit stor efterfrågan på renoveringsarbeten under året. Topplock skickas in fortlöpande för konvertering till blyfri bensindrift. Det har varit ännu ett år av sakta återhämtning av ekonomi, samt att ha stabilitet och balans i verksamheten, trots sjukdom, krämpor och andra tråkiga händelser. 200-klubben lämnade SVIS då den upphörde vid årsskiftet 2011/2012. En ny klubb tillkom på årsstämman 2012. Det var Svenska Volvo C70 klubben.

Några av de nya produkter som kommer från VP Autoparts:

  1. Bakskärm 664279/80
  2. Bakskärm 682231/32

Försäkringar    

Svenska Volvo P1800-klubben har ett samarbete med MHRF-försäkringen och If Skadeförsäkring . Det innebär att medlemmarna genom klubben kan ansöka om förmånliga försäkringar till ett bra pris hos dessa försäkringsbolag. Samarbetet med Länsförsäkringar har upphört under året. Ca 8 st. ansökningar har behandlats av klubben under 2012, fördelningen mellan försäkringsbolagen ser ut så här: 4 st.  MHRF och 3 st. If.

MHRF                                            

Klubben är medlem i Motorhistoriska Riksförbundet (MHRF), vilket i huvuddrag innebär följande:

  • MHRF:s  evenemangskalender finns numera på deras hemsida
  • Klubbmedlemmarna har möjlighet att ansöka om att få teckna den mycket förmånliga MHRF-försäkringen för sina veteranbilar efter godkännande av klubbens försäkringsansvarige.
  • Klubben bistår MHRF med registerhållning av dessa försäkringar, vilket klubben erhåller ersättning för.
  • Klubben erlägger medlemsavgift till MHRF, baserat på antalet medlemmar, f.n. 23 kr/medlem och år.

Bevarande, support                    

Klubben har knutit upp ett antal tekniska experter till sig som funktionärer. Dessa är specialiserade på olika årsmodeller, och är medlemmarna behjälpliga vid tekniska spörsmål om bilarna, vid t ex renoveringar. I dagsläget är 4 personer engagerade i detta – Mark Bergfors, Bo Oscarsson, Johan Falck och Mats Eriksson.

Miljö                                               

Som medlem i MHRF följer vi deras miljöpolicy.

Hedersmedlemmar

Följande personer är hedersmedlemmar i klubben:

  • Bo Linden (klubbens grundare)
  • Paul Bjälkander (reservdelsansvarig på Volvo, räddade alla gamla reservdelar från utskrotning)
  • Bo Oscarsson (mångårig reservdelsexpert och primus motor bakom bl. a SVIS)
  • Jan Wilsgaard (en av Volvos namnkunnigaste formgivare, ritade 1800 ES)
  • Pelle Petterson (världsberömd seglare, olympisk medaljör, formgivare). Skapade P1800 som sitt första stora verk redan 1957)
  • Per Gillbrand (Legend inom motorutveckling, främst känd från åren på SAAB, men var en av huvudingenjörerna bakom den oerhört slitstarka B18-motorn som först såg dagens ljus i Volvo P1800).
  • Sir Roger Moore, världsberömd engelsk skådespelare, gjorde P1800 till en av alla tiders kultbil genom att köra den i de flesta avsnitt av TV-serien ”Helgonet” på 1960-talet.

 PR/annonsering

 Bilmodellen blir alltmer eftertraktad och ”kultförklarad”. Klubben får varje år flera förfrågningar om att skaffa fram bilar till TV- film och reklaminspelningar/fotograferingar. Många vill hyra en P1800 som transportfordon i samband med bröllop. Volvo Cars AB visar sitt stora intresse för klubbens arbete, vi har t ex en permanent monter om bilen och klubben på Volvomuseet i Göteborg.

Under 2012/13 har kontakter knutits med flera leverantörer av tjänster och produkter som ett resultat av riktad marknadsföring och spontana kontakter med klubben. Det har bl.a. resulterat i kontrakt med fyra olika annonsörer i klubbtidningen under 2012/2013, Målet är att upprätthålla och utvidga denna verksamhet under 2013.

2013

Klubbens verksamhet bedrivs i huvudsak inom följande områden:

  1. Tidningen
  2. Hemsidan
  3. Klubbshopen
  4. Träffarna
  5. Arkivet

Arkivet                                         

2004 startades Klubbarkivet, där klubben, jämlikt § 2 och 3 i föreningens stadgar letar efter, samlar in, systematiserar och arkiverar material om och kring Volvo P1800. I möjligaste mån (endast begränsat av upphovsrättsregler), kommer detta material att publiceras på klubbens hemsida, i tidningen och i andra sammanhang. Det fungerar också som en stor kunskapsbank för vår service gentemot medlemmarna.  Ett konkret resultat av detta arbete är publicerandet av teknisk dokumentation på klubbens hemsidor.

Ett 50-tal böcker, över 400 tidningsartiklar, affischer, foton, filmer, bildband, verkstadsmeddelanden, verkstadshandböcker, försäljningsbroschyrer och dokument finns idag i klubbens ägo. Allt som går (av upphovsrättsliga skäl) har publicerats på hemsidan.

Dessutom bedrivs kontinuerlig historisk forskning i P1800-relaterad historia i syfte att dokumentera och bevara material som är relaterat till 1800:an för eftervärlden. Ett exempel på hur detta hittills har kommit medlemmar och andra intressenter till godo är den gedigna P1800-bok som gavs ut år 2011.

Tidningen

Klubbens medlemstidning har kommit ut med 4 nummer under 2013. En almanacka för 2014 med som vanligt snygga P 1800-foton har utgetts som bilaga till tidning nr 4. Samtliga klubbtidningar som utkommit sedan starten kan nu läsas på den nya hemsidan.

Hemsidan

Klubbens hemsida har i sin helhet moderniserats med ett mycket gott resultat. Den nya hemsidan sattes i sjön 1 januari.

Arbetet för att hitta en möjlighet att lägga upp medlemsregistret med åtkomst från hemsidan fortsätter. Medlemsantalet i klubben är cirka 1650 personer.

Klubbens hemsida på Internet, www.volvop1800club.se, är ämnad att informera om klubbens verksamhet och aktiviteter, underlätta för klubbmedlemmar och andra att reparera och underhålla sina bilar genom att publicera tekniskt dokumentation som t.ex. verkstadshandböcker och servicemeddelanden. De är också en samlingsplats för alla intresserade av Volvo P1800 med diskussionsforum, marknadsplats och ett bildgalleri över P1800-bilar. Bilklubbar som anordnar träffar av olika slag är måna om att vara med i vår träffkalender då det ses som ett säkert sätt att få ut information till en bred publik.

Sedan vi släppte kravet på att endast inkludera bilar som vi har bild på i chassiedatabasen har antal bilar i registret ökat till 11500. Det skulle vara trevligt att få in foton av fler bilar tillhörande klubbmedlemmar. Just nu ligger det 870 bilar i registret med uppgifter tagna från gamla och nya medlemsmatriklar utan foto.

Klubbshopen
Vår ambition är att hålla aktuella och efterfrågande artiklar i lager för våra medlemmar. En anpassning av sortimentet pågår kontinuerligt. Det är också viktigt att våra medlemmar framför önskemål om sortimentet.

Artiklarna finns alltid presenterade i tidningen och på hemsidan och de finns även att köpa på de flesta träffar där klubben är representerad.

Genom en kampanj till jul, då hela sortimentet kunde köpas till 20 % lägre pris, några artiklar med -50 %, kunde vi notera en ökande försäljning.

Genom att köpa klubbartiklar så stödjer man klubben ekonomiskt och man visar även sitt P 1800-intresse.

Träffar                                          

Den sedvanliga sommarträffen hölls 2013 i samband med klubbens årsstämma i på Toftagården nära Visby. Träffen inleddes på fredagskvällen den 28 juni  och avslutades vid lunchtid söndagen 30 juni.  Detta år var det 62 bilar som hade samlats till denna sommarträff med deltagare även från Danmark. Läs mer om hela träffen HÄR

Andra träffar som klubben har deltagit i är Tjolöholm, Ånnaboda, Eskilstuna och VROM i Göteborg. Utöver dessa träffar har det anordnats många lokala träffar varav de flesta har förekommit som reportage i klubbtidningen.   

Reservdelar                                  

Hanteringen av reservdelar är som tidigare delegerad från klubben till organisationen SVIS – ”Svenska Volvoklubbar I Samverkan”, där klubben är en av medlemmarna med representation i styrelsen. SVIS har säte och verksamhet i Munktorp, men klubben har ändå en aktiv och viktig roll i att förmedla medlemmarnas önskemål och efterfrågan på reservdelar till marknadens olika aktörer.

Årets verksamhet präglas till största del att vi nu funnit struktur i bemanning och reservdelarnas placering i nya lagret. En stor tillströmmning av nya reservdelar har skett under det gångna året. Det är GCP som skrotat ut delar som kommit SVIS tillgodo. Det har varit ett intensivt arbete med att hantera alla de pallar som inkommit.

Munktorpsträffen var 27/5, fjärde gången i Munktorp.
Bakluckemarknad endast i september.
Vi besökte en marknad, VP Autoparts i Sollentuna.

Cirka 3500 arbetstimmar har lagts ned i reservdelslagret under året.

Renovering av växellådor och bakaxlar fortgår i ökad takt. Det har varit stor efterfrågan på renoveringsarbeten under året.

Topplock har skickats in fortlöpande för konvertering till blyfri bensindrift.

Det har varit ännu ett år av sakta återhämtning av ekonomi, samt att ha stabilitet och balans i verksamheten, trots sjukdom, krämpor och andra tråkiga händelser.

200-klubben lämnade SVIS då den upphörde vid årsskiftet 2011/2012. En ny klubb: Svenska Volvo C70 klubben tillkom på årsstämman 2012.

Några av de nya produkter som kommer från VP Autoparts:

  1. Bakskärm 664279/80
  2. Bakskärm 682231/32

Försäkringar  

Svenska Volvo P1800-klubben har ett samarbete med MHRF-försäkringen och If Skadeförsäkring . Det innebär att medlemmarna genom klubben kan ansöka om förmånliga försäkringar till ett bra pris hos dessa försäkringsbolag. Samarbetet med Länsförsäkringar har upphört under året.

Ansökningar har behandlats av klubben under 2013, fördelningen mellan försäkringsbolagen ser ut så här: 4 st.  MHRF och 3 st. If.

Bevarande, support                    

Klubben har knutit upp ett antal tekniska experter till sig som funktionärer. Dessa är specialiserade på olika årsmodeller, och är medlemmarna behjälpliga vid tekniska spörsmål om bilarna, vid t ex renoveringar. I dagsläget är 4 personer engagerade i detta – Mark Bergfors, Bo Oscarsson, Johan Falck och Mats Eriksson.

Hedersmedlemmar                     

Inga nya har tillkommit under 2013

2014-2016

2014 (Kommer)

2015 (Kommer)

2016

Allmänt

Klubbens verksamhet bedrivs i huvudsak inom följande områden:

1. Tidningen
2. Hemsidan
3. Klubbshopen
4. Träffarna
5. Arkivet

Under 2016 har alla klubbmedlemmar getts möjligheten att besvara en enkät om klubbens verksamhet och vad man önskar utveckla och få ut av medlemskapet. Tyvärr besvarade endast 187 av drygt 1500 medlemmar enkäten, vilket innebar att svaren inte kunnat läggas till grund för några ställningstaganden eller förslag i styrelsen.

Arkivet
2004 startades Klubbarkivet, där klubben, jämlikt § 2 och § 3 i föreningens stadgar letar efter, samlar in, systematiserar och arkiverar material om och kring Volvo P1800. I möjligaste mån (endast begränsat av upphovsrättsregler), kommer detta material att publiceras på klubbens hemsida, i tidningen och i andra sammanhang. Det fungerar också som en stor kunskapsbank för vår service gentemot medlemmarna.

Ett konkret resultat av detta arbete är publicerandet av teknisk dokumentation på klubbens hemsidor. Ett 50-tal böcker, över 400 tidningsartiklar, affischer, foton, filmer, bildband, verkstadsmeddelanden, verkstadshandböcker, försäljningsbroschyrer och dokument finns idag i klubbens ägo. Allt som går (av upphovsrättsliga skäl) har publicerats på hemsidan.

Dessutom bedrivs kontinuerlig historisk forskning i P1800-relaterad historia i syfte att dokumentera och bevara material som är relaterat till 1800:an för eftervärlden. Ett exempel på hur detta hittills har kommit medlemmar och andra intressenter till godo är den gedigna P1800-bok som gavs ut år 2011.

Forskningen har under 2016 fortsatt med inriktning på att fånga upp och intervjua nyckelpersoner (f.d. Volvoanställda) som på olika sätt deltog i arbetet med tillverkning och utveckling av Volvo 1800-serien under 1960-1970-talen samt att söka information på riks- och landsarkiv. Dessutom har arbetet med att samla in, dokumentera och kopiera dokument, designskisser och foton av historiskt intresse för 1800-serien fortsatt.

Tidningen
Klubbens medlemstidning har kommit ut med 4 nummer under 2016. En almanacka för 2017 med som vanligt snygga P 1800-foton har utgetts som bilaga till tidning nr 4. Samtliga klubbtidningar som utkommit sedan starten kan nu läsas på klubbens hemsida.

Hemsidan
Klubbens hemsida på internet,www.volvop1800club.se, har under 2016 förbättrats på flera sätt bl.a. när det gäller snabbhet och åtkomst till Facebook.

Hemsidan ska informera om klubbens verksamhet och aktiviteter, underlätta för klubbmedlemmar och andra att reparera och underhålla sina bilar genom att publicera teknisk dokumentation som t.ex. verkstadshandböcker och servicemeddelanden. Den är också en samlingsplats för alla intresserade av Volvo P1800 med träffkalender, diskussionsforum, marknadsplats och ett bildgalleri över P1800-bilar.

Bilklubbar som anordnar träffar av olika slag är måna om att vara med i vår träffkalender då det ses som ett säkert sätt att få ut information till en bred publik.

Sedan vi släppte kravet på att endast inkludera bilar som vi har bild på i chassiedatabasen har antal bilar i registret ökat till 11500. Det skulle vara trevligt att få in foton av fler bilar tillhörande klubbmedlemmar. Just nu ligger det 870 bilar i registret med uppgifter tagna från gamla och nya medlemsmatriklar utan foto.

Klubbshopen
Vår ambition är att hålla aktuella och efterfrågande artiklar i lager för våra medlemmar. En anpassning av sortimentet pågår kontinuerligt. Det är också viktigt att våra medlemmar framför önskemål om sortimentet. Artiklarna finns alltid presenterade i tidningen och på hemsidan och de finns även att köpa på de flesta träffar där klubben är representerad. Betalning vid köp av klubbartiklar i klubbshopen kan enkelt göras via Pay Pal som också kan användas vid inbetalning av medlemsavgiften.

Träffverksamheten
Den sedvanliga sommarträffen hölls 2016 i norra Uppland med aktiviteter vid Gimo slott, vid Österbybruk och Lövsta bruk. Träffen inleddes på fredagskvällen den 29 juni och avslutades vid lunchtid söndagen 3 juli efter ett intressant studiebesök på Phytagoras industrimuséum i Norrtälje.

Andra träffar som klubben har deltagit i är Gotlandsträffen, Höga Kusten träffen, Tjolöholm, Ånnaboda, Eskilstuna, VROM i Göteborg.

Utöver dessa träffar har det anordnats många lokala träffar varav de flesta har förekommit som reportage i klubbtidningen. En planerad och medveten satsning på att öka träffverksamheten har gjorts under 2016 bl.a. så att medlemmar i hela landet ska få stöd att anordna och delta i lokala eller regionala träffar. Denna satsning planeras att fortsätta under 2017 både med rena P 1800-träffar och mixade träffar.

Reservdelar
Hanteringen av reservdelar är som tidigare delegerad frånk lubben till organisationen SVIS – ”Svenska Volvoklubbar I Samverkan”, där klubben är en av medlemmarna med representation i styrelsen där Per Persson är klubbens representant

SVIS styrelse.

SVIS har säte och verksamhet i Munktorp. Klubben har en aktiv och viktig roll i att förmedla medlemmarnas önskemål och efterfrågan på reservdelar till marknadens olika aktörer.

Försäkringar

Svenska Volvo P1800-klubben har ett samarbete med MHRF-försäkringen och If Skadeförsäkring. Det innebär att medlemmarna genom klubben kan ansöka om förmånliga försäkringar till ett bra pris hos dessa försäkringsbolag. 10st. ansökningar har behandlats av klubben under 2016,fördelningen mellan försäkringsbolagen ser ut så här: 5 st. MHRF och 5 st. If.

MHRF

Klubben är medlem i Motorhistoriska Riksförbundet (MHRF), vilket i huvuddrag innebär följande:
• MHRF:s evenemangskalender finns numera på deras hemsida
• Klubbmedlemmarna har möjlighet att ansöka om att få teckna den mycket förmånliga MHRF-försäkringen för sina veteranbilar efter godkännande av klubbens försäkringsansvarige. Ansökan kan göras på MHRF:s hemsida.
• Klubben bistår MHRF med registerhållning av dessa försäkringar, vilket klubben erhåller ersättning för.
• Klubben erlägger medlemsavgift till MHRF, baserat på antalet medlemmar, f.n. 24,293 kr/medlem och år. Bevarande,support Klubben har knutit upp ett antal tekniska experter till sig som funktionärer. Dessa är specialiserade på olika årsmodeller, och är medlemmarna behjälpliga vid tekniska spörsmål om bilarna, vid t ex renoveringar. I dagsläget är 6 personer engagerade i detta – Mark Bergfors, Bo Oscarsson, Johan Falck, Mikael Ingmarsson, Fredrick Beste och Mats Eriksson.

Miljö
Som medlem i MHRF följer vi deras miljöpolicy.

Hedersmedlemmar
Följande personer har korats till hedersmedlemmar i klubben:
• Bo Linden, klubbens grundare
• Paul Bjälkander, reservdelsansvarig på Volvo, räddade alla gamla reservdelar från utskrotning
• Bo Oscarsson, mångårig reservdelsexpert och primus motor bakom bl. a SVIS.
• Jan Wilsgaard en av Volvos namnkunnigaste formgivare, ritade 1800 ES. Jan Wilsgaard avled under 2016
• Pelle Petterson, världsberömd seglare, olympisk medaljör och formgivare. Skapade P1800 som sitt första stora verk redan 1957.
• Per Gillbrand, legend inom motorutveckling, främst känd från åren på SAAB, men var en av huvudingenjörerna bakom den oerhört slitstarka B18-motorn som först såg dagens ljus i Volvo P1800. Per Gillbrand avled under 2016
• Sir Roger Moore, världsberömd engelsk skådespelare, gjorde P1800 till en av alla tiders kultbil genom att köra den i de flesta avsnitt av TVserien ”Helgonet” på 1960-talet. • Bo Torvestig, mångårig ordförande i klubben, vald till hedersmedlem av årsstämman 2014. Sir Roger Moore avled under 2017

2017-2020

2017

Verksamhetsberättelse 2017

Klubbens styrelse har nöjet att lämna denna verksamhetsberättelse för år2017. Allmänt Klubbens verksamhet bedrivs i huvudsak inom följande områden:
1. Tidningen
2. Hemsidan
3. Klubbshopen
4. Träffarna
5. Arkivet

Tidningen

Klubbens medlemstidning har kommit ut med 4 nummer under 2017. En almanacka för 2018 med, som vanligt snygga P1800-foton, har utgetts som bilaga till tidning nr 4.

Samtliga klubbtidningar som utkommit sedan starten kan nu läsas på klubbens hemsida och köpas från klubbshopen i DVD-format.

Hemsidan

Klubbens hemsida på internet, www.volvop1800club.se, har under 2017 förbättrats på flera sätt bl.a. när det gäller snabbhet och åtkomst till Facebook. Hemsidan ska informera om klubbens verksamhet och aktiviteter, underlätta för klubbmedlemmar och andra att reparera och underhålla sina bilar genom att publicera teknisk dokumentation som t.ex. verkstadshandböcker och servicemeddelanden. Det tekniska forumet på hemsidan och facebookgruppen kompletterar varandra när det gäller möjlighet att ta del av teknisk information. Hemsidan är också en samlingsplats för alla intresserade av Volvo P1800 med träffkalender, diskussionsforum, marknadsplats och ett bildgalleri över P1800-bilar.

Bilklubbar som anordnar träffar av olika slag är måna om att vara med i vår träffkalender då det ses som ett säkert sätt att få ut information till en bred publik.

P1800-klubben och dess medlemmar har möjlighet att använda innehållet i den chassidatabas som administreras av Karl Eric Målberg. Sedan kravet att endast inkludera bilar som det finns bild på i chassiedatabasen slopats har antal bilar i registret ökat till 11 500. Det skulle vara trevligt att få in foton av fler bilar tillhörande klubbmedlemmar. Just nu ligger det 870 bilar i registret med uppgifter tagna från gamla och nya medlemsmatriklar utan foto.

Klubbshopen

Vår ambition är att hålla aktuella och efterfrågande artiklar i lager för våra medlemmar. En anpassning av sortimentet pågår kontinuerligt. Det är också viktigt att våra medlemmar framför önskemål om sortimentet. Artiklarna finns alltid presenterade i tidningen och på hemsidan och de finns även att köpa på de flesta träffar där klubben är representerad. Betalning vid köp av klubbartiklar i klubbshopen kan enkelt göras via Pay Pal som också kan användas vid inbetalning av medlemsavgiften.

Träffverksamheten

Den sedvanliga sommarträffen hölls 2017 i Södermanland med aktiviteter vid Hotel Blommenhof, vid Svenska Jägarförbundets anläggning i Öster Malma och vid flygmuséet vid F 11.

Träffen inleddes på fredagskvällen den 30 juni och avslutades efter lunch på Dufweholms herrgård söndagen den 2 juli.

Andra träffar som klubben har deltagit i är Gotlandsträffen, Västernorrlandsträffen, Hälsingland runt, Skåneträffen, Ånnaboda, Eskilstuna, VROM i Göteborg.

Utöver dessa träffar har det anordnats många lokala träffar varav de flesta har förekommit som reportage i klubbtidningen. En planerad och medveten satsning på att öka träffverksamheten har gjorts under 2017 bl.a. så att medlemmar i hela landet ska få stöd att anordna och delta i lokala eller regionala träffar. Denna satsning som har varit mycket lyckad planeras att fortsätta under 2018 både med rena P1800-träffar och mixade träffar.

Arkivet

2004 startades Klubbarkivet, där klubben, jämlikt § 2 och § 3 i föreningens stadgar letar efter, samlar in, systematiserar och arkiverar material om och kring Volvo P1800. I möjligaste mån endast begränsat av upphovsrättsregler, kommer detta material att publiceras på klubbens hemsida, i tidningen och i andra sammanhang. Det fungerar också som en stor kunskapsbank för vår service gentemot medlemmarna. Ett konkret resultat av detta arbete är publicerandet av teknisk dokumentation på klubbens hemsida.

Ett 50-tal böcker, över 400 tidningsartiklar, affischer, foton, filmer, bildband, verkstadsmeddelanden, verkstadshandböcker, försäljningsbroschyrer och dokument finns idag i klubbens ägo.

Dessutom bedrivs kontinuerlig historisk forskning i P1800-relaterad historia i syfte att dokumentera och bevara material som är relaterat till 1800:an för eftervärlden. Ett exempel på hur detta hittills har kommit medlemmar och andra intressenter till godo är den gedigna P1800-bok som gavs ut år 2011.

Forskningen har under 2017 fortsatt med inriktning på att fånga upp och intervjua nyckelpersoner (f.d. Volvoanställda) som på olika sätt deltog i arbetet med tillverkning och utveckling av Volvo 1800-serien under 1960-1970-talen samt att söka information på riks- och landsarkiv. Dessutom har arbetet med att samla in, dokumentera och kopiera dokument, designskisser och foton av historiskt intresse för 1800-serien fortsatt.

Reservdelar

Hanteringen av reservdelar är som tidigare delegerad från klubben till organisationen SVIS – ”Svenska Volvoklubbar I Samverkan”, där klubben är en av medlemmarna med representation i styrelsen.Per Persson är klubbens representant i SVIS styrelse. SVIS har säte och verksamhet i Munktorp. Klubben har en aktiv och viktig roll i att förmedla medlemmarnas önskemål och efterfrågan på reservdelar till marknadens olika aktörer.

Försäkringar

Svenska Volvo P1800-klubben har ett samarbete med MHRF-försäkringen och If Skadeförsäkring. Det innebär att medlemmarna genom klubben kan ansöka om förmånliga försäkringar till ett bra pris hos dessa försäkringsbolag.

MHRF Klubben är medlem i Motorhistoriska Riksförbundet (MHRF), vilket i huvuddrag innebär följande:

• MHRF:s evenemangskalender finns numera på deras hemsida

• Klubbmedlemmarna har möjlighet att ansöka om att få teckna den mycket förmånliga MHRF-försäkringen för sina veteranbilar efter godkännande av någon av klubbens försäkringsansvariga. Ansökan kan göras på MHRF:s hemsida.

• Klubben bistår MHRF med registerhållning av dessa försäkringar, vilket klubben erhåller ersättning för.

• Klubben erlägger medlemsavgift till MHRF, baserat på antalet medlemmar, f.n. ca 25 kr/medlem och år.
Bevarande,support Klubben har knutit upp ett antal tekniska experter till sig som funktionärer. Dessa är specialiserade på olika årsmodeller, och är medlemmarna behjälpliga vid tekniska spörsmål om bilarna, vid t ex renoveringar. I dagsläget är 6 personer engagerade i detta – Mark Bergfors, Bo Oscarsson, Johan Falck, Mikael Ingmarsson, Fredrick Beste och Mats Eriksson. Miljö Som medlem i MHRF följer vi deras miljöpolicy.

Hedersmedlemmar

Följande personer har korats till hedersmedlemmar i klubben:

• Bo Lindén, klubbens grundare

• Paul Bjälkander, reservdelsansvarig på Volvo, räddade alla gamla reservdelar från utskrotning

• Bo Oscarsson, mångårig reservdelsexpert och primus motor bakom bl. a SVIS.

• Jan Wilsgaard, en av Volvos mest namnkunniga formgivare, ritade 1800 ES. Jan Wilsgaard avled under 2016

• Pelle Petterson, världsberömd seglare, olympisk medaljör och formgivare. Skapade P1800 som sitt första stora verk redan 1957.

• Per Gillbrand, legend inom motorutveckling, främst känd från åren på SAAB, men var en av huvudingenjörerna bakom den oerhört slitstarka B18-motorn som först såg dagens ljus i Volvo P1800. Per Gillbrand avled under 2016

• Sir Roger Moore, världsberömd engelsk skådespelare, gjorde P1800 till en av alla tiders kultbil genom att köra den i de flesta avsnitt av TV-serien ”Helgonet” på 1960-talet. Sir Roger Moore avled under 2017.

• Bo Torvestig, mångårig ordförande i klubben, vald till hedersmedlem av årsstämman 2014

• Mats Westman (Eriksson), tidigare klubbordförande. Aktiv forskare för attdokumentera och beskriva Volvo P 1800:s tillkomst och utveckling. Utsedd av årsstämman 2017.

• Kenneth Collander, aktiv forskare för att dokumentera ochbeskriva Volvo P1800:s tillkomst och utveckling. Utsedd av årsstämman 2017.

2018 (Kommer)

På uppdrag av klubbstyrelsen 2018-04-03

Hans Hellerstedt , Ordförande. Ellinor Jakobsson, Sekreterare

 

Kommentera