Sydsvenska Inlandet 10 september.

På lördagen, under min resa från Östhammar ned till årets sista lokala P1800-träff i Gnosjötrakten,regnade det till och från och visst undrade man då hur söndagsvädret skulle bli under vår träff.

Min oro var dock obefogad, uppehållsväder och tidvis sol under hela dagen, först när vi skildes åt så kom regnet men då var vi klara med vårt intressanta program.

Dagen började med ett besök vid Töllstorps industrimuseum i Gnosjö och efter att först bjudits på kaffe med tilltugg så blev det därefter en rundvandring med guide tillolika småindustrier vackert belägna vid ett vattensystem i trollsk skog. Industrin här bearbetade framför allt metalltråd som man drog till önskad dimension i en vandring som drevs av en person för att så småningom övergå till att drivas av ett vattenhjul. Tråden användes sedan till att producera olika produkter som exempelvis vispar, hårnålar och råttfällor. Det fanns även ett väveri för metallduk.

Efter ett kort besök vid Marieholms bruk där det historiskt har varit ett valsverk och produktion av jordbruksmaskiner. I modern tid är Marieholm mest känt för plastbåtstillverkning som numera har upphört.

Nu går vi in i smedjan.

Efter lunchen så bar färden av till Åminne Bruksmuseum söder om Värnamo. Här gavs deltagarna möjligheten att själv välja färdväg till bruket, asfalt eller grus. Till min förvåning valde nästan alla alternativet grusväg!

Bruket har en mycket intressant historia som sträcker sig från början av 1800-talet till nerläggningen på 1990-talet. Det var ett komplett bruk med förädling avsjömalm, som kom från den intilliggande sjönVidöstern, och tillverkning av järntackor till gjutning av färdiga produkter.Alla blev engagerade i historien om bruket och det tack vare våra kunniga guider. Som avslutning på besöket och dagen bjöds det på kaffe och kaka.

Gemensamt kaffe före dagens start.

Till den här trevliga träffen kom det 13 bilar och 24 personer.

Ett stort tack till Mats Skogsfors som hade arrangerat dagen med de intressanta besöken och nu vet vi alla vad Gnosjöandan betyder.

Text och foto: Bo Torvestig

Bilder:

Kommentera