Gotlandsträffen 2020, 13 juni

Från ett inplanerat fullspäckat program till ett avskalat program i den nya tidens anda, hur går det??

Faktum är att det går alldeles utmärkt om bara viljan och uthålligheten finns. Under en tid så kändes det väldigt osäkert om hur många deltagare som skulle ansluta till träffen.

Hemligheten för att genomföra denna träff trots en osynlig fiende heter utemiljö, mer tid bakom ratten samt ett varmt leende istället för kramar.

Foto: Annelie Ahlman

Trots omständigheterna runt om i Sverige så anslöt 9 bilar och totalt 14 personer. I sedvanlig ordning så samlades vi i Fridhem som ligger strax söder om Visby. I Fridhem finns ett pittoreskt pensionat vars omgivning är inbäddad av lummiga träd. En idealisk plats att ställa upp våra blänkande klenoder och som så har skett i många år, en väldigt fin tradition.

Efter en trevlig presentation av oss själva och våra bilar så rullar vi iväg mot ett hemligt mål. Gotlänningen Ingmar Danielsson i sin ljusblå 67:a har som vanligt hedersuppdraget att köra sist och se till att alla bilar håller sina positioner. Vi passerar utkanten av Visby och kör sedan i sydostlig riktning där vi möter vacker natur och glada kossor ute på ängarna.

Allting flyter på så bra under de kommande milen när plötsligt den pärlvita 64:an får problem med kärvande bromsbackar. Ett problem som löste sig lite senare under dagen, skönt. Efter 4-5 mil dyker det hemliga målet upp nämligen Hallfreda hotell. Med klarblå himmel så sätter vi oss i den vackra trädgården där det finns flera småbord utplacerade. Med kaffe och goda bakverk samt intressanta diskussioner är stämningen på topp.

Foto: Martin Wallen

Vi förevigar denna stund med ett fotografi av alla deltagarna framför hotellets trappa.

Med uppvärmda motorer så fortsätter vi färden genom Roma som är känd för sin fina klosterruin, där det vid vissa tillfällen spelas teater eller anordnas musikframträdanden. Därefter svänger vi in på mysiga och gemytliga vägar som sträcker sig söderut för att sedan köra österut mot Östergarn.

Efter ytterligare ett antal mil så är nu folk förväntansfulla inför den stundande lunchen som blir i Östergarns gamla skolhus. Våra pärlor parkeras alldeles intill Östergarns kyrka. En välsmakande kycklinggryta står färdig på baksidan av det gamla skolhuset med en härlig gårdsmiljö som delvis omsluts av en mäktig kalkstensklippa. Här sitter vi en bra stund och kopplar av.

Med mätta magar är det en del nyfikna som besöker kyrkan alldeles intill. På kyrkogården finns det en intressant grav där det ligger 26 tyskar begravda i en massgrav. Dessa tyskar var en del av besättningen på ett tyskt minfartyg, Albatross. Detta fartyg deltog i ett slag med ryska kryssare utanför östra Gotland under första världskriget närmare bestämt 2 juli 1915. Med ryska projektiler in i skrovet på Albatross var förödelsen ett faktum.

Foto: Annelie Ahlman

Efter dessa upplevelser skingras vi för ett ögonblick för att förbereda oss för kvällens evenemang, middag på Magazin 1 i Hablingbo som är beläget på den södra delen av ön. Strax efter kl 19 har alla deltagare åter samlats inför en stundande 3-rätters middag. Maten känns fräsch och alla verkar trivas. Även här sitter vi ute i det fria med någon extra tröja på.

Innan kaffet så blir det ett kort uppehåll för att hinna med och lösa de kluriga frågorna. Längs en runda på gården var 7 stycken frågor utplacerade (handlade mest om P1800). Mats och Maj-Lis från Göteborg som hade kommit i sin körsbärsröda 68:a fick flest rätt och vann ett symboliskt pris.

En timme innan midnatt så tog den trevliga sammankomsten slut. Några skulle upp tidigt för att hinna med färjan till fastlandet. Den här träffen är unik på så sätt att vi är som en slags familj och vänta ett år till nästa gång känns som en evighet.

Välkomna tillbaka nästa år.

Martin Wallen

Kommentera