Åtgärder på hemsidan

Hej alla! Vår hemsida drabbades återigen av sabotage för några veckor sedan och orsakade en totalkrasch vilket skapat en hel del irritation och merarbete. Allt material fick återigen återställas från en säkerhetskopia som tyvärr hade några dagar på nacken.

Detta innebar bl.a. att det material som lagts in omedelbart före kraschen försvann och fick skrivas in på nytt. Osäkert ännu om allt kommit med, t.ex. insatta annonser från medlemmar och nya registreringar av användare. Jag beklagar verkligen detta – det är inte kul att se hur arbete bara förstörs av individer som egentligen inget har att tjäna på detta.

Hoten kommer framför allt från datorer i länderna Ukraina, Vietnam, Ryssland, Kina m.fl. Genom att registrera falska konton på hemsidan hoppas man på att komma åt filer på servern vilket man tydligen lyckats med i några fall.

Intrångsförsöken är många men har minskat betydligt nu

Genom att använda ett antal olika säkerhetslösningar har det hela nu verkat lugnat ner sig och senaste dagarna har inga mystiska saker hänt. Det vi har gjort är bl.a.:

  • Tagit bort möjligheten att registrera sig med fejkade mailadresser. Vi accepterar numera bara välkända maildomäner såsom gmail, hotmail m.fl. samt mailadresser som slutar på .se, .no och .dk. Detta innebar en direkt skillnad.
  • Så här kan loggen se ut. Observera att man försöker logga in med användarnamnet Admin som är det vanligaste på sidor byggda med WordPress.

    Forumet har frikopplats från hemsidan på så vis att registrering därifrån inte längre är möjlig. För att kunna logga in i forumet krävs numera att du har ett godkänt konto som användare på hemsidan först. Du loggar sedan i i forumet med de inloggningsuppgifter som gäller för hemsidan. Lite krångligare men mycket säkrare.

  • Alla nya registreringar kontrolleras av mig som administratör och godkänns manuellt. Detta kan ta någon dag i värsta fall eftersom jag inte sitter vid datorn 24/7.

Det är min förhoppning att de åtgärder vi har nu har vidtagit skall göra det betydligt svårare att sabotera hemsidan numera. Helt säker kan man ju aldrig vara men vi håller tummarna!

P1800-klubbens hemsida är en av de mest innehållsrika motorklubbssidor som finns och den växer allt jämnt hela tiden. Jag hoppas att detta kan få fortsätta så.

/Ulf Selstam

Kommentera