Varan har lagts i din önskelista
Se Önskelistan
I väntan på guidning av medeltidsborgen. Kolla den fantastiska dräkten på vår guide!

Inlandsträff Sydsverige 9/9 2018

Redan efter 2017 års träff i Småland var jag med nöje utsedd till att lägga upp årets träff. Det är ju alltid trevligt att visa upp det bästa av sin hembygd.

Ideèr stöttes och blöttes innan vi slutligen kom fram till lämpliga besöksmål. Att andra söndagen i september var Valdag hade vi ingen aaaning om då, men trots det (eller kanske just därför) kunde vi räkna in 41 personer i 22 bilar, varav 19 st P1800. Övriga utgjordes av MB, Amazon samt en katt som smugit sig in bland Hermelinerna. Om vi hade haft priser till deltagarna med längsta resvägen hade dessa tillfallit Bo Torvestig, Östhammar och Eva och Allan Carlsson, Teckomatorp.

Morgonsamling vid Torpa Stenhus före kaffet och välkomsthälsning av ägaren Per Zethelius

Vi komma från öst och väst för att mötas vid Torpa Stenhus I Tranemo kommun. Där hälsades vi välkomna av ägaren i sjuttonde generationen Pehr Zethelius, som uppskattade vår kulturgärning att köra P1800. Han själv spelar ju i en annan högre division av kulturens bevarande.

Efter en god förmiddagsfika följde en guidad visning av Stenhuset som, sedan 1400-talet, haft olika funktioner såsom bostad, befästning i kriget mot Danskarna, kyrka och spannmålsmagasin. Mest kända händelsen på Stenhuset lär vara när Gustav Vasa kom för att ta den 16 åriga Katarina Stenbock till sitt blivande gemål. Själv var han då 56 år.

Avfärd från Torpa genom månghundraårig ekallé.

På bra men krokiga vägar for vi sedan till Limmared för lunch i Glasets Hus, som är ett glasklart exempel på vad samverkande ideella krafter kan åstadkomma för att lyfta ett avsomnat samhälle. Mätta och belåtna var det uppsittning (läs nedsittning) till dagens sista besöksmål, Bynanders Motormuseum i Svenljunga. Efter ca 20 km kom vi fram till en stor nyrenoverad f.d. ladugård som numera inhyser en mängd intressanta fordon och mycket annat. En stor del av samlingen tillhörde tidigare den numera bortgångne Göran Carlsson, grundare av Ge-Kås i Ullared. Ägaren och tillika samlaren, Per Bynander kunde tyvärr inte närvara p.g.a. Roadracing för veteraner i Stockholm.

En efter en droppade vi av för hemfärd efter en minnesvärd träff och vi ser redan fram emot andra söndagen i september 2019, då träffen kommer att arrangeras av våra klubbkamrater i Småland.

Den som vill besöka våra “smultronställen” digitalt kan gå in på:
www.torpastenhus.se 
www.glasetshuslimmared.se 
www.bynandersmotormuseum.se

Nedtecknat av Sven-Olof Kall. Bilderna togs av Bo Torvestig

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.