Lite från årets Västernorrlandsträff 2019…

Solen sken verkligen på oss besökande till årets träff i Västernorrland lördag 18/5!Uppslutningen bestod av 15 vagnar i huvudsak från mellersta Norrland, inkluderande 28 resenärer.

Denna varma soliga dag startade med fika på Hallstabergets Hotell i Sollefteå där Raymond Persson och ordföranden Hans Hellerstedt inledningsvis berättade lite kring de begivenheter som planerats för dagen.

Efter obligatoriskt bilsnack på parkeringen så tog Hans med fru Gunilla täten i raden av bilar via den oerhört vackra turistvägen mot Resele. Smal och krokig väg, men fantastiskt vackert under denna halvtimmestur! Försommaren med grönska har kommit en bit längre i inlandet än vid kusten utan tvekan.

Trevlig lunch på Myregården i Resele som egentligen inte hade öppnat för säsongen. Vi tackar Myregården för fint tillmötesgående och mycket god mat!

Resan gick vidare några mil mot Näsåkers vattenkraftverk, där vi fick guidad intressant förevisning av turbinhallen med kringutrustning. Ångermanälven är belagd med många vattenkraftverk, och kraftverket i Näsåker är ett av de sista i raden mot älvens utlopp i Härnösand.

I Näsåker finns dessutom 1000-tals hällristningar samlade intill kraftverket varav de bedömt äldsta är daterade 4000 år f.kr. Människorna som levde under denna tid hällristningarna tillkom kan man nog tillskriva talesättet ”hugget i sten…

Detta blev en bokstavligt historisk avslutning på dagen. Ett besök i området runt Resele / Näsåker rekommenderas!

Raymond Persson  Hans Hellerstedt

Kommentera