P1800 -61 i skala 1:18

Denna modell av Volvo P1800 i skala 1/18 är en exakt kopia av den allra första 1961 Jensenversionen.
Av de 320 modeller som tillverkats har vi fått chansen att se närmare på nr 82

År 2017 bestämde sig fyra killar i Schweiz att göra verklighet av sina drömmar: Bilar! Små bilar! Riktigt riktigt små bilar! De har en passion och vill dela den med världen. På vilket sätt? Genom att skapa sitt eget varumärke av skalamodellbilar av mycket hög kvalitet och utveckla sällsynta modeller som skall kunna köpas över hela världen.
Vi har fått chansen att ta en snabbtitt på exemplar 82 av totalt 320 st tillverkade.

Imponerande på flera vis

Modellen, som är i skala 1:18 är imponerande på många sätt. Den mäter 24 x 10 cm och väger hela 450 g. Detaljrikedomen är suverän och man kan se den detaljerade inredningen genom glasrutorna (av celluloid). Dörrar och bagage- samt motorlucka kan visserligen inte öppnas och om man vill ha en nummerplåt får man tillverka en själv.

Röd inredning ser riktigt “riktig” ut och instrumenten snyggt utförda

Modellen består av tre huvuddelar: Kaross, bottenplatta och inredning. Lossar man fyra skruvar undertill kan man modifiera modellen om man vill, Lägga in en miniatyrtidning eller en keps på bakrutehyllan, sätta in en passande chaufför eller varför inte dra in en diskret LED-belysning?

De ej svängbara hjulen med mycket detaljerade däck och snygga navkapslar är försedda med en liten limklick på axeln. Vill man kunna rulla bilen måste man dela karossen från bottenplattan och ta bort limmet.
Bilen levereras monterad på en acryl-skiva med texten Volvo P1800 så att ingen kan ta miste på modellens namn !

Priset ligger mellan ca 1900:- och 2350:- beroende på val av leverans vilket kanske är lite högt för en modell men detta är inte en leksak man ger till minderåriga, många detaljer är lätta att skada. Man kan välja mellan express (7 dagar) eller standard (14 dagar) I det högre priset ingår alla skatter såsom tull och moms. Som prydnad i skrivbordet eller i bokhyllan är den väl värd sitt pris.

3D ritningar från Volvo

Detaljrikedomen är imponerande på denna stora modell

DNA Collectibles fyra grundare hade tidigare arbetat på en fabrik som tillverkade modellbilar men när denna lades ner beslöt man sig för att starta eget. Den första modellen var en Saab 93 Viggen Cabriolet i skala 1:18 som lanserades maj 2018. Efter ytterligare ett par modeller kom så turen till P1800. Med hjälp från Volvo fick man 3D-ritningar och dessa användes sedan för att skapa detaljerade delar. Se bilden till höger. Tillbaks fick man en grå modell och när denna kontrollerats och godkänts kunde man starta tillverkningen. Hela processen från start till färdig modell tog 10 månader.

Är du intresserad att veta mer och kanske beställa ditt eget numrerade exemplar så besök företagets hemsida:

https://www.dnacollectibles.com

/Ulf Selstam

Kommentera