Varan har lagts i din önskelista
Se Önskelistan
Mark Bergfors hittade en anteckning med krita ”Special trim” ovanför innertaket på sin bil med chassi #3273. Hans röda bil har svart inredning. Klädselkoden för svart inredning (306)är stämplad på chassi plåten. Den koden introducerades sedan först 1963. En annan skillnad är att vinylen i taket är operforerad.

P1800: Färg- och klädselkombinationer, del 1 (av 3) Jensen

Jag har försökt läsa mig till vilka kombinationer av färg, klädsel och matta som var möjliga att beställa de olika åren, men jag kunde inte hitta någon komplett och tillförlitlig översikt någonstans.

Normalt tillförlitliga källor var inte heller helt överens, t.ex. www.volvop1800france.com och Bill Webbs bok Swedish Iron – AKA Volvo 1800. Efter samtal med Karl Eric Målberg så visade det sig att hans chassidatabas www.volvo1800pictures.com är en guldgruva och kunde hjälpa mig att återskapa vilka kombinationer som gick att beställa hos Volvohandlarna när det begav sig, eller för att vara mer precis, vilka kombinationer som faktiskt levererades de olika åren. Genom att bygga en Excel modell med informationen från alla de hundratals foton av chassi plåtar som finns i databasen så fick vi källdata med år, färgkod och klädselkod.

Del 1: 1961 -1963

I Mats Erikssons röda bil med chassi #2 ser man hur kombinationen gummimattor och mjukmatta ser ut. Foto: Mats Eriksson

Denna första artikel ska handla om tiden 1961 -1963 fram till chassi #5999, dvs Jensen bilarna, och de kombinationer från fabrik som jag har kunnat verifiera i form av foton på chassi plåtar. I tabellen intill finns de kända kombinationerna. Det kan mycket väl fortfarande finnas andra kombinationer än dessa, och om du som läser detta har en kombination på din bil som inte finns med i tabellerna vore jag väldigt tacksam om du skickar foton på din chassiplåt och din bil till mig ericsson.ove@gmail.com , eller till karl@volvo1800pictures.com Skicka förresten gärna fler bilder på din bil till Karl Eric, vare sig den har en ovanlig kombination eller ej – ju fler bilar vi får med i 1800 registret desto bättre. Jag tror det fortfarande är ca 2000 bilar bara i Sverige som inte är med än.) Vi uppdaterar tabellerna regelbundet och får på det sättet den mest kompletta och korrekta bilden av de kombinationer som har funnits.

P1800 ”Jensen”

Ni som har läst Mats Eriksson och Kenneth Collanders fina bok P1800 – från ide till prototyp och produktion, (rekommenderas varmt) vet att de tre första P1800 prototyperna som tillverkades av Frua i Turin, på Via Agostino da Montefeltro, var målade i en ljus blågrön metallic med ljus beige läderklädsel, en benvit färg med ljusblå läderklädsel och en antracitgrå metallic med röd läderklädsel. Dessa bilar hade en mycket exklusiv inredning i läder, ratt i trä, och med instrumentpanelen och hela dörrsidan klädd i klädselns färg och med en heltäckande öglad ullmatta i grått.

När P1800 började serietillverkas 1961 fanns den att beställa i tre färger: en krämvit med röd inredning, en röd med vit inredning och en mörk gråmetallic. Den vita och röda färgen är båda är British Leyland färger har jag förstått från den engelska Volvoklubben: 69 vit heter Old English White, och 70 röd heter Signal Red och fanns bl.a. på Jaguar.

Inredningen var inte riktigt lika exklusiv, galon istället för läder, kombination mjuk matta och gummimattor, svart instrumentpanel och armstöd på dörrarna, bakelit ratt, etc.

Några år före större förändringar i 1800-serien så har Volvo målat upp några bilar i specialfärger för vad som verkar vara en utvärdering av nya färger.

Här är alla proverna; överst färgerna 70, 71 och 69; i mitten 302 och 301 och nederst VP-Autoparts syntetiska matta som jag dock tror stämmer bra i färg.

I slutet av produktionen av 1961 års modell så målade man upp sju bilar (chassi # 2367-2373) i några nya färger, bl.a. silvermetallic, ljusblåmetallic och mörkblåmetallic. I chassi registret finns bilder på en av bilarna 2371 som är målad i blåmetallic, färg nr. 81-3, och även hade en något annorlunda klädsel samt operforerad vinyl i tak och på c-stolpe. De röda Jensen bilarna hade ju normalt den vita klädseln, men på bl.a chassie nummer 3270 och 3273 provade man med svart inredning istället. Mark Bergfors i klubben har den ena av dessa bilar. Förutom dessa bilar är jag bara medveten om en bil som avviker från tabellen här nedanför, chassi #4877 av 1962 års modell som levererades i gråmetallic med vit vinylklädsel. Vilken elegant vagn det måste varit!

Färg- och klädselkombinationer
Klicka på bilden för att se den större

Under modellåret 1962 började man göra sittdynorna även i läder för vissa marknader, såvitt jag förstår efter påtryckningar av främst de amerikanska återförsäljarna som ville ha en lite mer exklusiv produkt att sälja. 1963 är ett lite speciellt modellår eftersom produktionen under det året flyttades från Jensen fabriken i England till Sverige varpå man bytte både färger och klädslar. En del komponenter som vi nu tycker är typiska för Jensen bilarna kom med i flytten till Sverige och monterades även på de första svenskbyggda bilarna tills lagret tog slut, men mer om det i nästa nummer. Nästa del kommer att handla om färg och klädsel på 1800S.

Text och foto: Ove Ericsson

Om du har en ovanlig färg-klädsel kombination, skicka foton på din chassiplåt och din bil till mig: ericsson.ove@gmail.com eller till karl@1800pictures.com så kan vi komplettera tabellerna.

Nästa artikel, del 2 av 3 hittar du HÄR

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.