Varan har lagts i din önskelista
Se Önskelistan

P1800 träffen i Mittskåne 2017

Det är lördagen den 20 maj och solen lyser härligt då ett antal fina P1800 bilar radar upp sig utanför Hässleholms museum. Det är P1800 träff och bättre väder kan vi inte önska oss.

Efter frukost tar vår inspirerande guide oss runt bland brandbilar från det svenska brandväsendet under nästan 300 år, en samling hästvagnar, folkskolan 175 år och så den stora samlingen av militärfordon från T4 (Skånska trängregementet), P2 (Skånska Dragonregementet) och PB8 (Skånska dragonbrigaden).

Tur genom bokskogen

Efter denna intressanta guidning är det dags att sitta upp i bilarna och åka till Vannaröds slott strax söder om Hässleholm för lunch. Vi får dagen till ära parkera i parken vid slottet. Slottet har sina anor från 1880-talet då Christian Barnekow lät uppföra byggnaden. Han var i direkt nedstigande led släkt med Christian IV. Sedan 1952 ägs slottet av Sösdala Bygdegårdsförening.

Mätta efter lunchen fortsätter vi turen på fina små skånska vägar kantade av bokskog i sin underbara skira grönska.

Problem med bilen?

Nu händer det som man inte vill ska hända. En av deltagarna får problem med sin bil som slutar att ladda. Vi stannar vid en gård ute på landet och lite tur ska man ha. Där finns ett laddat batteri som två vänliga bröder lånar ut.

Framme vid Tykarpsgrottan är det först kaffe med en hallongrotta. Efter fika tar guiden oss ner 12 m under marken till behagliga 8 grader. Tykarpsgrottan är inte en grotta utan en kalkstensgruva. När bönderna hade mindre att göra under vinterhalvåret fick drängar och pigor bryta kalksten. Kalkstenen bröts med hammare, kilar och hackor i block av männen och kvinnorna bar upp kalkstenen där oxspann väntade. Brytningen påbörjades under 1700-talet och upphörde 1888. Kvar finns en mystisk värld av gångar och pelarsalar. Scener ur Ronja Rövardotter, Kullamannen och tv serien snapphanar är inspelade i gruvan.

Hässleholms museum

Under vinterhalvåret flyttar en mystisk varelse in i gruvgångarna. Det är åtta olika arter av fladdermöss som söker skydd från kyla och buller ovanför.

I en av gångarna finns en annan liten varelse, tomten och kryper man in där kan man önska sig något men inte säga sin önskan. Har man varit stygg stängs man in i gången och kommer ut först nästa år.

Väl uppe från gruvan kan vi konstatera att alla våra P1800 vänner har varit snälla.

Efter ett kort avslut skingras vi för den här gången men vi ses nästa år igen.

Skånegänget
Text och foto: 
Annelie Ahlman

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.