Skåneträffen de Luxe 25:e maj 2019

Under parollen de Luxe satsade vi lite mer på innehållet och den så viktiga maten än tidigare år. Det är ju trots allt Skåne.

Dagen startade med samling redan 08.30 vid Ängelholms Flygmuseum på det område som tidigare var flygflottiljen F10. 32 besökare i 16 bilar från årsmodell 1964 till 1973 parkerade utanför museet. De som kört längst kom från Eksjö men vi andra hade lättare resor från Teckomatorp, Skurup, Vittsjö, Karlshamn, Skäret, Furulund, Förslöv, Åstorp, Bjärred, Helsingborg, Munka Ljungby, Laholm, Billesholm, Bjuv och Traryd. Det var också kul att välkomna Ove och Annika, Hasse och Ingrid och Peter och Pernilla som nya deltagare i Skåneträffen i år.

Gamla flygare guidade

Till att börja med bjöds vi på frukost och innan museet öppnade för vanliga besökare började den guidade visningen. Vi blev guidade av gamla flygare som efter den militära karriären på F10 gått vidare till arbete som trafikpiloter, och nu som pensionärer återvänt för att hålla museets alla flygplan och andra saker igång och berätta om den tidigare militära flygverksamheten.Vi fick höra många historier som knöt ihop flygplanen med världshistoriska händelser och hur Sveriges försvarsmakt påverkats av dessa. Vi fick också se flygning i den avancerade simulatorn och bjöds på något som inte många upplevt – flygning under Öresundsbron!

Efter museet körde vi vidare i nordvästra Skåne för att på vackra vägar längs Bjärehalvöns västkust passera Torekov och ta oss över till norrsidan och Norrvikens Trädgårdar. Där bjöds vi efter lite fri tid för att uppleva trädgården på en fin lunch i Orangeriet. När vi efter lunchen kom till bilarna så hade Rolf och Ingegerd i arrangörsgruppen ordnat en tipspromenad med frågor för allmänbildade, möjligen med någon dragning åt specialintresse för Volvo och motorfordon.

Väl redo att ta oss vidare så körde vi den branta stigningen uppför Italienska vägen, upp på toppen av Bjäre och vidare till Afrikahuset utanför Hjärnarp där Sven Zetterlund och Linda Rasmussen berättade om hur de hamnade i Afrika och tanken bakom skapandet av Afrikahuset. En fascinerande historia som avslutades med att vi fikade med kaffe och Zanzibarkaka. Innan vi lämnade Afrikahuset så samlades vi utanför för genomgång av tipspromenadens svar och prisutdelning.

Dagen summerades som väldigt lyckad och alla styrde hemåt efter en trevlig dag på Bjärehalvön.  Skåneträffen de Luxe kommer helt klart tillbaka 2020.

Arrangörsgänget

Genom Christian Strömblad

Fler bilder:

Foto: Annelie Ahlman, Christian Strömblad & Åsa Strömblad

Kommentera