Varan har lagts i din önskelista
Se Önskelistan

Vallonbruken Runt – en träff i järnbrukens vagga, Uppland

Gävlesektionen hade bjudit in till en endagsträff till vallonbruken i Uppland lördagen den 16 augusti. Vi var 15 bilar och dubbelt så många personer som hade hörsammat inbjudan och slöt upp i strålande sensommarväder med sol och värme.

Uppland var det landskap med dess järnbruk, och då främst Lövstabruk, som lade den ekonomiska grunden till det svenska stormaktsväldet.

Börje Wallgren, Bosse Eriksson och Hans Hellerstedt stod för dagens arrangemang och dirigerade oss runt under dagen.

Samling skedde vid Österbybruks herrgård där vi började med kaffe och smörgås samt en presentation av oss deltagare och därefter en rundvandring bland försäljningsstånd med bl.a. ullprodukter och besök i ett krukmakeri med mycket vackra lergodsprodukter.

Till Lövstabruk

Nästa punkt på programmet var Lövstabruk och efter att ha färdats nästan 30 km på en slingrig vacker väg genom det uppländska landskapet hade det kunnat vara den bästa körupplevesen den dagen om inte det vore för att vägen precis var nylagd med grus och max 50 km hastighet gällde! Alla, både bilar och deltagare, kom i alla fall fram välbehållna till bruket.

I Uppland har det en gång funnits 38 st järnbruk och bland alla dem kan man säga att Lövstabruk var det främsta bruket. Det startade redan 1596 som kronobruk och 1641 övertog familjen De Geer bruket och har ända till 1987 varit i familjens ägo. Numera ägs bruket av en stiftelse.

Guidad rundvandring

Besöket började med en guidad rundvandring på herrgården som leddes av den engagerade och kunniga guiden Malin Björkvik. Vad som gör herrgården extra intressant är att möbler och övrig inredning är intakta sedan De Geer bodde på gården, samt historien förstås!

Därefter intogs en utmärkt god lunch på Leufstabruks Wärdshus och för att smälta maten därefter så blev det en lugn promenad till intilliggande magasin och en konstutställnig.

Nostalgimuseet

Dagen börjar närma sig slutet men än återstod en viktig punkt, nämligen ett besök hos Bosse Forssberg och hans Nostalgimuseum strax intill Strömsbergsbruk.

Bosse är entusiasten som skapat museet och själv renoverat i stort sett samtliga fordon som finns utställda och under hans kunniga guidning så får man hela historien om fordonet från början när han fann det och allt arbete som gjorts, tills det står på plats i museet.

En stark rekommendation är att besöka Bosses Nostalgimuseum i Domarbo.
Ett stort tack från oss alla till Gävlesektionen för en väl genomförd träff!

Text: Bo Torvestig
Foto: Bo Torvestig, Börje Wallgren

Här under, en massa bilder från träffen:
[gallerix cat=1]

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.