Bilträffreportage från Skåneturen – årets vårträff!

Vad är det som gör att man:

  • Putsar och polerar sin gamla bil?
  • Skaffar reservdelar?
  • Stiger upp extra tidigt en lördagsmorgon?
  • Packar matsäckskorgen?
  • Kör ett antal mil för att möta likasinnade?

Kan det vara det gemensamma intresset för gamla bilar och att man vill ut i den sköna naturen en dag och ha det trevligt?

Ola Olsson och Håkan Bylund diskuterar upplägget under dagens träff

Ola Olsson och Håkan Bylund diskuterar upplägget under dagens träff

Utanför Göinge Bil i Hässleholm välkomnades vi av Jan Nilsson, som berättade om dagens upplägg.

Turen startades med en karavan med 30 bilar. Hastigheten var 60 km/tim och vi passerade en välmående och vacker trakt med skiftande verksamheter såsom olika företag och vackra fårhagar. Vi passerade Vankiva, Ballingslöv, Farstorp, Hästveda, Osby, Boalt och slutligen Hägghult i närheten av Lönsboda. Första anhalten var badplatsen vid Luhrsjön, som visade sig vara en fantastiskt fin med bra plats för bilarna och god avkoppling för deltagarna. Här fanns de första kontrolluppgifterna. Det gällde att svara rätt på ett par kluriga frågor från familjen Helgesson. Vidare var man tvungen att hålla tungan rätt i mun när det gällde att para ihop ett antal historiska händelser under 1900-talet med korrekt årtal. Vissa var riktigt knepiga!

Bilkaravanen i Göingeskogarna

Bilkaravanen i Göingeskogarna

Det andra stoppet var vid Carspect i Osby. Här gällde det att veta var fören finns på bilen, kunna kluriga frågor och sist men icke minst ha koll på koloxidhalten i egna bilens avgaser. Efter gissning fick man reda på det faktiska värdet genom konventionell mätning. Det blev kanske en överraskning för många. De som ville fick även kontrollera bromsarna. Färden gick sedan vidare genom Boalt till det fantastiska Hägghult – ”Svarta Bergen”, som är ett gammalt och mycket betydande stenbrott av svart granit – diabas – hyperit (flera namn på samma sten). Denna är mycket omtyckt som dekorations- och konststen. Den går i gångar från Skåne och Blekinge i nordlig riktning upp till Värmland och uppskattas i Skåne till en ålder av 1 miljard år.

Gruppen gick runt och tittade på det gamla stenbrottet med kranar, skrothögar och lite nyskapad konst samt det fina huset med café och utställningar.

Deltagarna serverades innan prisutdelningen kassler och potatissallad med tillbehör. Det var generöst och rikligt och smakade bra efter den intressanta bilturen under denna trevliga dag.

Jo, allt detta är anledningen till de extra ansträngningarna. Gemenskapen och återseendet av veteranbilsägarna är belöningen!

Initiativtagarna Jan Nilsson och Tommy Hemert efter välförättat värv

Initiativtagarna Jan Nilsson och Tommy Hemert efter välförättat värv

Vi tackar Jan Nilsson, Tommy Hemert, Ola Olsson Modig och Ingrid Andersson för ett mycket gott samarbete och väl genomförd Kristianstadstur den 11 maj 2013 – årets vårträff!

Ann-Marie Olsson (text) & Sven-Olle R Olsson (foto)

Kommentera