2018 års Dorset Rally, England

Denna sommar arrangerade Ove Ericsson ett rally för Volvo entusiaster i södra England men en god uppslutning av P1800.

Det var tredje året i rad som rallyt har organiserats och vi hoppas det blir många fler i framtiden. Vi hade sex sins emellan ganska olika P1800 som deltog i år, inklusive den Jensen byggda 71DXC som Roger Moore körde I TV-serien The Saint, där med den legendariska nummerplåten ST1. Denna bil förtjänar en separat artikel vilket jag kommer att skriva om i ett framtida nummer.

Deltog gjorde också en vit Jensen byggd P1800, en mycket tidig 1800S med ekerfälgar och Webastosoltak och en 1800S med 2 liters motorn – dessa är mycket ovanliga i Storbritannien.

Rallyt gick genom tre grevskap i södra England, nämligen Dorset, Wiltshire and Hampshire. Starten var förlagd till Bennet Arms, en traditionell pub i den lilla byn Semley. Ove hade ordnat så att det väntade nybakade frukt scones (uttalas “scons”) med jordgubbssylt och clotted cream (grädde tjock nästan som smör) när deltagarna anlände. Det finns nog inget i våra kokböcker som är mer brittiskt än scones.

När alla hade kommit med sina bilar, inklusive ordföranden i den brittiska Volvo Enthusiasts Club; Kevin Price, ägaren av ST1, så gick Ove igenom dagens rutt, och delade ut körinstruktioner och en spännande frågetävling under vägen för att hålla alla alerta.

Bilarna släpptes iväg med en minuts mellanrum, utom för de som körde ensamma utan kartläsare. Rutten gick på småvägar som var så smala att den nya XC90 inte hade kunnat passera, eftersom vägbredden var mindre än 2 m på vissa avsnitt!  Vi passerade några av de vackraste och mest pittoreska byarna, med namn som Tollard Royal, Sixpenny Handley och Gussage All Saints. Ja till och med namnen var pittoreska!

Vägarna slingrade sig över skogsklädda kullar och varvades med gläntor som var blå av Bluebells (ung. som blåklockor) och vildvitlök. Vi stannade till för lunch på en annan lantpub i en liten by som heter Horton med en stor grusplan som parkering. Eftersom vädret var jättefint var parkeringen välfylld och flera andra intressanta bilar gjorde oss sällskap; Jaguar E Types, Triumph TR6, Lotus and TVR.

Eftermiddagens rutt gick på natursköna och mer öppna vägar, inklusive en underbar passage genom the New Forest, ett naturreservat där vilda ponnyer betar. Här måste man vara försiktig och hålla ned hastigheten eftersom naturreservatet saknar interna stängsel och där får, nötkreatur och ponnyer vandrar fritt som de önskar.

Slutdestinationen var Cromwell Arms i Romsey. Ove hade kört ST1 sedan lunchpausen, med Kevin som kartläsare. Det var kul att se Ove kliva ur bilen med ett stort leende på läpparna. Sedan var det dags för prisutdelning och något att dricka I värmen innan vi tog farväl av alla.

Stort tack till Ove för att han arrangerade detta rally, vi ser fram emot att se hans egen P1800 kommande år. Nästa års Dorset Rally kommer att äga rum den 5 Maj 2019, och Svenska Volvo P1800 klubbens medlemmar kommer att inbjudas ifall någon skulle vilja ha ett resmål i England.

Roderick Groundes-Peace

Kommentera