Varan har lagts i din önskelista
Se Önskelistan

Gotlandsträffen 2017

Tack vare Martin Walléns initiativ kunde vi åter igen träffas med våra stiliga P1800 bilar på härliga Gotland. Det är en magisk ö som lockar med sin vackra natur.

Vi samlades utanför Fridhems pensionat söder om Visby där Martin gick igenom dagens program som var ett besök på Stora Karlsö. Efter sedvanlig presentation startade karavanen av P1800 bilar ner mot Klintehamn. I täten körde Martin och med hedersuppdraget att köra sist Ingmar Danielsson. Detta var något som Ingmar uppskattade att få se när kopplet av bilar svängde i kurvorna, människor som stannade upp i sina sysslor och kor som förvånat slutade att beta och undrade vad som hände. Framme i Klintehamn var det en stund över för lite prat vid bilarna innan båten tog oss över till Stora Karlsö.

Vädrets makter var med oss på träffen. Efter en prognos tidigare i veckan med regn och blåst skingrades molnen och vi fick en helt underbar dag på ön.

Vi blev där guidade runt bland flora och fauna på historisk mark. Öns rika flora innehåller flera sällsynta arter som Karlsösallat, orkidéerna Adam och Eva och S:t Pers nycklar. Höjdpunkten var fågelberget där Tordmular och sillgrisslor häckade i tusentals. Berget var helt svart av fåglar. När sillgrisslans ungar ännu inte flygfärdiga ska lämna boet lockar pappan nere i vattnet och mamman manar på uppe vid boplatsen. Ungens feta mage och skelett av brosk skyddar då den kastar sig ut från klipporna och letar upp pappan. Endast 1% slår ihjäl sig vid nedslaget i den hårda marken. Pappan tar sedan hand om ungen tills den klarar sig själv. Silltrut, gråtrut, silvertärna och ejder är några andra fåglar.

Under medeltiden bröt man sten på Stora Karlsö. Det var Karlsömarmorn som var rik på fossiler och användes till dopfuntar i en del gotländska kyrkor.

Efter en 2 timmar lång guidad tur var vi tillbaka i hamnen där lunch väntade oss på restaurangen med den underbara utsikten mot havet. Tid fanns också för lite skön avkoppling i solen innan båten tog oss tillbaka till Klintehamn.

Martin tog oss sedan längs kusten mot Tofta till ett Stenugnsbageri där vi avnjöt en god kopp kaffe med bulle ute i trädgården.

På kvällen när solen sakta dalade ner i horisonten samlades vi till middag på Fridhem.

Efter middagen tackade Martin alla som deltagit och meddelade också att idéer för nästa år redan fanns.

Han överraskade dessutom oss alla med en liten present, pepparkakor. Julen är ju inte i antågande???? Det var emellertid inte vilka pepparkakor som helst utan P1800 pepparkakor som han tillsammans med sin kamrat Åke Uhlin bakat åt oss dagen till ära.

Vi ses nästa år.

Annelie Ahlman

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.