Gotlandsträffen 2018

En solig lördagsmorgon i juni hördes ett härligt muller från P1800 bilar som startade sin färd från Fridhems pensionat.

Turen gick tvärs över ön till Norrlanda och Glasstudion Big Pink AB. En otroligt inspirerande tjej, Jennie Elofsson fångade från första stund vårt intresse i glasblåsningens svåra konst.

Jennie hade en dag, som en blixt från en klar himmel, fått tanken att glasblåsning är det hon ville hålla på med och det skulle vara på hennes älskade Gotland. Sedan följde år av studier och träning.

Inspiration till glasen har hon fått från sina semestrar på Eksta kusten och det karga landskapet med de krokiga träden. Ni som tittar på TV4 ”Så mycket bättre” kan se hennes glas skymta förbi.

Mats Johansson fick för en stund prova på att vara hennes assistent och Majlis, Annika och Eva fick testa att blåsa glas.

Efter denna spännande förmiddag åkte vi norrut till Bläse kalkbruk där vi först åt lunch och sedan blev guidade i museet.

I Bläse började kalkbränningen på 1860-talet och fortsatte in på 1900-talet då det upphörde 1946. Kalk behövdes till järn-stålverken, pappersindustrin och sockerbruken.

Intressant var också att museet tog upp kvinnornas roll för familjens överlevnad och speciellt svårt var det under vinterhalvåret då det inte var något arbete på bruket.

På vägen tillbaka blev det ett litet stopp vid Lummelunda grottornas café och sedan väntade gemensam middag kl 19 på Suderbys Herrgård då solen sakta dalade ner.

Avslutningen på årets träff var en chokladföreläsning och chokladprovning av Martin Wallén. Man tänker egentligen inte på hur mycket choklad kan variera i smak, dofter och konsistens. Halten av kakao och om kakaobönan kommer från Criollo, Foratero eller Trinitario frukten har stor betydelse för smakupplevelsen.

Tack Martin och tack till alla P1800 vänner som gjorde att det blev en helt underbar träff på Gotland.

Text & Foto: Annelie Ahlman

 

Kommentera