Första glimtarna från Sommarträffen 2018 i Norge

Över 50 bilar samlades i Sarpsborg, Quality Hotel på fredagskvällen den 29 juni.

Redan på eftermiddagen började alla dessa P1800 rulla in på hotellparkeringen. Med några få undantag lyckades man samla dessa tillsammans i en imponerande rad svensktillverkad elegans, norsk- och sverige-registrerade om varandra.

Carl Einar Kure hälsade alla välkomna vid den gemensamma middagen där han även informerade om de kommande dagarnas program.

På kvällen passade jag på att ta ett par 360° bilder som du kan se här under. Observera att du kan vrida bilderna med hjälp av din muspekare eller finger (på plattor och telefoner…) Använd gärna helskärmsläget genom att klicka på symbolen Gå tillbaks genom att trycka på ESC…

[sphere 9415] [sphere 9418]

Lördagen den 30 juni

Vikingaskeppshuset

Efter en magnifik hotellfrukost blev det avfärd i två fullastade bussar med målet Vikingaskeppshuset i Bygdøy, Oslo. Det är en del av  Kulturhistorisk museum som är underlagt Oslos universitet och rymmer bland annat vikingaskeppen  Tune-skeppet,  Gokstadsskeppet,   Osebergskeppet och ett skepp från Borrehögarna.

Samtliga skepp har grävts ur gravhögar från den tidigare kommunen Tune i Østfold,  Gokstad,  Oseberg och Borrehaugene. Det som fascinerar är hur man i dessa enkla farkoster lyckats ta sig från Norge till Island, Grönland och ännu längre resor. Det största skeppet tog 35 man!

En trevlig upplevelse var det bildspel som visades där hela hallen blev en visningsduk och gav en ovanlig 3D-känsla.

Frammuséet

Frammuséet är ett fartygsmuseum i Oslo med polarskeppet Fram från 1892 som huvudattraktion.

Frammuséet skildrar de norska polarexpeditionerna och de tre polarfararna Fridtjof Nansen, Otto Sverdrup och Roald Amundsen.

Fram byggdes för att bli det starkaste skeppet någonsin för att kunna motstå isen. Det byggdes med en form sådan att det lyftes upp om det klämdes i isen.

Ett par av deltagarna ombord på Fram

Det var Fridtjof Nansen som tog initiativet till att bygga Fram, och han gav uppdraget till Colin Archer från Larvik i Norge. Nansen ville ha skeppet byggt för sin planlagda färd till Nordpolen, där han hade för avsikt att låta skeppet frysa in i isen och driva med isen till Nordpolen.

Resor med strapatser

För att visa vad dessa sjöfarande upptäcktsresande fick utstå projicerades flera olika scener på väggarna runt skeppet där besökarna står. Nedanstående filmsnuttar är tagna från däcket mot hallens ena vägg!!!

Efter hand kommer här mer text och bilder…….

/Text & Foto: Ulf Selstam

Kommentera