Varan har lagts i din önskelista
Se Önskelistan

I Kullamannens fotspår

Många av oss kommer säkert ihåg ungdomsserien “Kullamannen” som visades i TV 1967, serien var riktigt bra och har gått i repris ett antal gånger.

Nu i vuxen ålder så tycker jag att filmen fortfarande är väldigt bra, kanske med ett annat perspektiv. För er som inte har sett “Kullamannen” så handlar det om ett gäng ungdomar som har sommarlov på idylliska kullen i skåne. Spionage, mystiska ljussignaler och kidnappningar blir en del av vardagen för dessa ungdomar.

Under flera års tid har min avsikt varit att besöka dessa miljöer och inspelningsplatser men jag har skjutit upp målet av olika orsaker. I år 2014 satte jag mig i bilen och drog iväg (Örebro-Höganäs). Tanken var först att min följeslagare skulle bli min Amazon herrgårdsvagn (en sådan bil användes i filmen) men magkänslan tyckte annorlunda så det blev istället P1800.

Den 24 juli åker jag iväg från Örebro, varmt…..ca 30 grader. Det känns tufft att köra nästan 50 mil i denna värme. Färdvägen blir väg 50 mot Motala. I Hästholmen blir det en paus för lunch, därefter fortsätter färden mot Ödeshög och sedan turistvägen till Gränna. I Gränna är det långa bilköer, motortemperaturen i min P1800 närmar sig 100 grader men allt går bra. Bilfärden går vidare mot Jönköping, svänger av vid rastplatsen “Gunneryd”, välbehövlig paus i hettan. Efter Halmstad rullar jag vidare mot Höganäs, till sist äntligen framme strax före kl 19. Övernattning blir det på ett hotell i Hamnen.

Himmelstorpsgården

Himmelstorpsgården

Morgonen därpå börjar med ett besök på Himmelstorpsgården som ligger alldeles i början av kullahalvön. Byggnaderna härstammar från 1800-talet. På den här platsen utspelades många scener ur filmen. Det var här som ungdomarna stötte på den mystiske Dr Miller för första gången. En annan person i filmen var den lurige Harry som körde omkring i en vit PV 544. Nästa hållpunkt blir kullens fyr men oj vad mycket turister, det gäller att hitta en lämplig parkering till min pärla.

Kullens fyr var också ett blickfång i filmen kullamannen. Efter att ha sonderat markerna så kör jag vidare men precis innan jag åker iväg dyker det upp en röd P1800 alldeles bakom mig; en dansk kille med sin flickvän som var ute på en tur, kul! När jag kör längs de ibland krokiga vägarna är det underbart att höra det råmande ljudet från SU-förgasarna under bokskogstäcket.

Senare under dagen blir det en kortare vandring längs den fina vandringsleden, väldigt vackert. Ett besök hos Dr Millers hus vill jag inte missa och huset ligger ganska nära Himmelstorpsgården.

Ungdomarna i filmen brukade smyga runt huset där den underlige Dr Miller bodde. Därefter åker jag tillbaka till hotellet i Höganäs.

Nästa dag besöker jag Krapperups slott, ett mycket fint ställe. Även här så spelades delar av filmen in. Jag fortsätter sedan i min härliga P1800 mot Brunnby kyrka. Här hade Dr Miller en hemlig träff med ungdomarna men helt plötsligt får de oväntat besök av den kaxige farbror Ludvig som letar efter en hemlig mikrofilm.

Strax före kl 16 så åker jag hemåt och är nöjd och belåten med min dokumentation.

Mvh, Martin Wallén 5996

Här är fler bilder…

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.