Parkering utanför Brännlands Wärdshus

P1800 träffen i Västerbotten 1 juni

Lördag den 1 juni bjöd medlem nr 75 Conny Sjölund med fru Ingegerd för 2:a gången in till en träff som, enligt numera inte gammal men god tradition, startar i deras fina garage i Vännäsby.

 

Conny Sjölund hälsar välkommen

Vi var 15 bilar och ungefär dubbelt så många personer som samlades på gårdsplanen utanför. Efter en hel del studerande av varandras bilar så lockade det som stod innanför de öppna garageportarna. Där fanns inte bara intressanta bilar utan även kaffe och smörgås, vilket vi tackar för.

Det första som mötte oss i garageöppningen var en väldigt fin Amazon kombi (Bild 2) som ägs av Tommy Jonsson, Robertsfors.  Tommy har fått hjälp av Conny Sjölund med färdigställandet av Amazonen som är av årsmodel l -68, uppgraderad med en del godis som gör att den får det lilla extra.

Tommy Jonsson framför sin fina Amazon

Även om träffen fokuserade på  P1800 så är det väldigt kul att se andra intressanta modeller, så vi tackar Tommy för att du kom förbi och visade Amazonen.  Kul att du kände dig som hemma trots att du stack ut lite med en annan modell.

Bakom Amazonen stod den PV Sport -61(Bild 3) som 2017 var en utrostad kaross efter 35 år under en ek i Kalmar. Nu var det inte tjuren Ferdinand som satt under den eken, utan troligen Fågeln Fenix i form av en PV eftersom den 2 år senare har återuppstått ur askan.  Den är i stort sett klar, och Conny har verkligen gjort en kulturgärning som räddat denna bil. En rolig detalj som Conny har forskat fram är att detta exemplar visar sig vara den 1:a röda PV sport med B18 motor som lämnade Göteborg, vilket gör den extra intressant.

Efter den fina starten på dagen där vi både ätit och tittat oss mätta, så närmade det sig lunchtid och då blir man som bekant hungrig igen. Vi varvade upp våra långfärdsvagnar för en kortare tur till Brännlands Wärdshus. (Bilden överst)

Per Johan Vännström och Conny Sjölund framför Per Johans -64:a

Där bjöds vi på ett trevligt mottagande, bra service och en väldigt god lunch. Trevlig samvaro där det framkommer att många av våra motorintresserade vänner har ett stort kunnande och intresse. Ett exempel på det är Robert Marklund från Båtvik, Skellefteå som bl.a renoverar en RPB (Racing Plast Burträsk) Formel Vee. Robert och Per Johan Vännström från Bursiljum hade en hel del att berätta om RPB, formel  Vee och andra minnen från 60-talets biltävlingar i Skellefteåtrakten.  Kul att lyssna på historier från förr!  RPB-mannen Robert visade sig äga en hel del bilar, jag tror att ett besök där framöver skulle vara väldigt intressant. Per Johan har också, förutom sin grafitgrå -64:a, en hel del andra fordon som också skulle var intressanta att titta på vid tillfälle.

P-O Åberg berättar om sin samling

Efter den goda lunchen åkte vi i kortege till närbelägna Sörfors för att titta på P-O Åbergs imponerande samling av mopeder, mc  och mc-bilar. P-O berättade på ett lättsamt sätt om sin  samling, där finns mycket kunskap i ämnet.  (Bild 6) Bl.a annat fick vi höra att Pelle Pettersson formgivit även mopeden NSU Quickly, vilket jag inte kände till. Finns där drag av P1800? Kanske det, ni får leta fram en bild och avgöra själva. Vi tackar P-O för ett mycket trevligt besök!

På väg till P-O upptäckte nyblivne P1800 ägaren Peter Lithander att han har ett unikt tillbehör i sin fina P1800-65.  Fotbad! Hans medpassagerare upplyste honom om detta när han blev blöt om fötterna, men det var tyvärr inget unikt originaltillbehör utan ett värmepaket som sprungit läck. Fixades snabbt genom att koppla kylarvattnet förbi värmepaketet och färden kunde fortsätta.

Inga Johanssons -70:a samt Björn Sondells -64:a. Den senare är sedan länge utrustad med en vajermanövrerad farthållare.

Peter Lithanders fina -65:a med Connys PV Sport i bakgrunden

Vajermanövrerade farthållaren i Björn Sondells -64:a. Spännande konstruktion!

Efter besöket hos P-O återvände vi till Connys garage i Vännäsby där vi avrundade dagen med kaffe, korv och fortsatta samtal. Välfylld med både mat, intressanta möten, samtal och bilkörning återvände vi hemåt väldigt nöjda med dagen.

Tack Conny och Ingegerd för en mycket trevlig och välordnad träff!

Jonas Bergström, Umeå

Kommentera