Smålandsträffen 7 maj 2022

I år anordnade vi vår 3:e lokala träff på Småländska höglandet. Vi var 27 anmälda som kom i 14 fina P1800 bilar. Denna gång började vi träffen på hembygdsgården Malma i Ekenässjön.

Hembygdsgården Malma är ett industri-nostalgi och musikmuseum. Mycket av det som finns i nostalgimuseet är uppbyggt av trämodeller i miniatyrer som visar teknik från förr, uppfinningar och maskiner från olika verksamhetsmiljöer.

Industrimuseet visar Ekenässjöns industrihistoria med glasbruket och lokala fabriker uppbyggda av miniatyrmodeller där de små maskinerna kan startas elektriskt.

Museet innehåller även en stor samling med både kända och okända musikinstrument som kunde både beskådas och prövas.

Till träffen var konstnär Håkan Wickelius inbjuden som förevisade sina tavlor och berättade om den teknik han gör för att skapa sina tavlor ofta med bilmotiv i olika lokala eller nostalgiska miljöer. Dagen till ära hade han gjort flera tavlor med P1800 bilar.

Efter Ekenässjön körde vi i bilkolonn på småländska vägar mot Flishults Gård som ligger vid sjön Flögeln. Här drivs ett lantligt sommarcafé under namnet ”Flygeln på Herrgården”. Där serverades kaffe, kladdkakemuffins med grädde.

Efter fikat gick vi en tipspromenad i parken. Färden gick sedan vidare via Vallsjö Häradsväg med stopp vid Sävsjö slottsruin för fotografering av våra bilar i vacker sjömiljö och för ett gruppfoto.

Därefter körde vi vidare till centrala Sävsjö där vi stannade hos en privat Volvosamlare med många fina bilar i sin samling. Ägaren hade kört ut några bilar från sin samling där han berättade om dess historia. Här kommer några urval.

    • Volvo P1900 från 1956 med glasfiberkaross.
    • Volvo Jakob från 1927. Den har tillverkningsnummer 5.
    • En Volvo P1800 E från 1972. Bilen har en ovanlig grön färg (ocean mist kod 109) med beige inredning. Bilen är i originalskick med endast 3500 mil på mätaren. Det blev många intressanta historier om de olika bilarna som förevisades och vi hade kunnat stanna där många timmar men vi hade ett tidsschema så vi åkte vidare för en avslutande middag på Sandsjöbadens Värdshus med prisutdelning från vår tipspromenad.

Vi som arrangerade träffen tackar alla deltagare som varit med under dagen.

Richard & Ann-Marie Thompsson, Ove & Annika Fröding, Hans & Annelie Brännesson

Kommentera