Storsjön runt Gästrikland 2018

Lördagen den 18 augusti träffades P1800 gänget från Gästrikland med lite inslag av Uppland och Dalarna för en färd runt Storsjön i Gästrikland, samling och frukost vid Berglunds Bageri i Kungsgården.

Dagens första stopp var Rosenlöfs Tryckerimuseum som är unikt, knappt någonstans i världen finns ett så levande tryckerimuseum. Besökaren uppfattar det som om personalen gått hem på fredagen för att återgå till arbetet på måndagen. Och maskinerna fungerar som förr. Som kuriosa fick vi lära oss att ett tecken som snabel-a @ inte är så modernt utan det användes som á-pristecken redan på 1600 hundra talet.

Färden fortsatte över Storsjön på en av Sveriges längsta naturliga broar ut till Årsunda och Strandbaden som ligger fint med sina 3 kilometer långa sandstrand och kallas Gästriklands Riviera. Lunch serverades.

Turen fortsatte och nu fick våra bilar komma ut på en längre tur då vi lämnar Storsjön och åker mot Gammelstilla och besöker kafét för lite fika samt en guidning av whiskey destilleriet. Citat guiden: ” Precis som Gammelstilla omsveper dig med sitt lugn och berör dina fem sinnen, vill vi också att hennes whisky skall beröra dig. Allt från det porlande ljudet när de ädla dropparna lämnar sin flaska och landar i glaset till den färg hon ger sin livets dryck. Upplevelsen skall vara total

I det Vita Magasinet väntas produktionens avfärd. Målet är att få dela med sig av den stolta kultur regionen andas genom att materialisera Gammelstillas lugn i en dryck. Den kommer att tillverkas av kvalitativa råvaror, kunskap och passion. Flertalet recept provas ut. En lagring av whiskyn på minst tre år väntas när man funnit den unika karaktär som kan bära upp Gammelstillas namn. Den tid whiskyn behöver är väntan värd”.

Intresset var stort och det var nästan så att äppelkakan och kaffet blev kallt.

Vi avslutade vår resa på Lemstanäs flygplats där priser till bästa chaufför, mest välpolerade bil, till röda bilar och till vita bilar utdelades.

Tack till alla P1800 vänner som kom till träffen, ett extra tack till Micke Andersson som var stor del av arrangemanget samt Börje Wallgren som stod för foton.

Text: Pelle Hedqvist

Kommentera