Gotlandsträffen 13 juni

Förra Gotlandsträffen kändes lite osäker med tanke på rådande omständigheter men det blev en bra uppslutning ändå till sist. Hur skulle det gå i år? Det märktes ganska tydligt på anmälningarna att pandemin var på väg att klinga av, inga större tveksamheter.

Till årets träff så anslöt 15 bilar, vilket är mycket bra. Vi skulle samlas i Fridhem i sedvanlig ordning. Detta område har en anrik historia med en ödmjuk prinsessa som uppförde ett sommarresidens här under 1860-talet. Prinsessan Eugenie älskade Gotland och lät även uppföra ett sjukhem på ön.

08.30 stod alla bilar och deltagare uppradade med säkerligen höga förväntningar på träffen. Det tål att upprepas igen, alla deltagare gör den här träffen alltid så fantastisk. Glada miner och skratt plus vackert väder är en bra förutsättning för en lyckad träff samt en välplanerad rutt med café-besök, studiebesök etc.

Efter en presentation av oss själva och våra bilar så var det dags för första anhalten, ett hemligt café någonstans. Vi tog god tid på oss när vi åkte iväg för att samla ihop fältet. Som vanligt när man kör först så blir det många blickar i backspegeln för att se att alla kommer iväg. Gotlänningen Ingmar Danielsson ligger alltid sist i kortegen för att få en god överblick av trafiken, det känns bra att han hade den positionen.

Färden gick i nordöstlig riktning. Vi passerade många fina gårdar längs de pittoreska små vägarna. Det ”hemliga caféet” ligger alldeles intill Ekeby kyrka mitt på ön. Café-byggnaden har varit en verkstad för länge sedan och det har även funnits en bensinpump på gården. Det dröjde inte länge innan folk tar för sig av godsakerna som passade förträffligt till kaffet. Många olika bord var placerade lite varstans i den mysiga trädgården. Diskussionerna om olika intressen tar fart i vanlig ordning, oftast är det ämnen som berör bilar förstås. Några samlades under en motorhuv för att kommentera vissa detaljer eller så blev det samtal om kommande bilträffar.

Finurlig frågesportrunda

När de flesta hade fikat klart så avslutades besöket med en finurlig frågesportrunda som i de flesta fall handlade om bilhistoria eller vad som var specifikt för en årsmodell. Senare på kvällen brukade undertecknad dela ut ett symboliskt pris till den person som har fått flest rätt.

Vi rullade vidare österut med våra klassiker. Det var en härlig känsla att se hela kortegen i backspegeln, jag mådde så himla gott av det. Bra medicin för själen.

Efter ca två mils körning så dök skylten upp; Gothem logi. Här kom vi att avnjuta dagens lunch. Vi parkerade våra dyrgripar strax utanför restaurangen.

Henrik och hans fru Annika tog emot oss vänligt. Borden var uppdukade utomhus med tak över huvudet vilket känndes förträffligt i det fina vädret. Maten var under tillagning så vissa av oss passade på att besöka den mäktiga kyrkan Gothem som ligger alldeles intill restaurangen. Det ståtliga tornet reser sig högt upp mot himmelen, nästan överdådigt. Tornets topp är lite speciellt med sitt sadeltak. Kyrkan började att byggas i mitten av 1100-talet men blev helt färdigbyggd i mitten av 1300-talet. Inne i kyrkan så uppenbarar sig fantastiska vägg- och takmålningar. Ett besök rekommenderas.

Laxfilé med primörer

Vi tog plats bland alla de små borden för att inta lunchmaten. Stämningen var på topp i vanlig ordning. Det serverades laxfilé med primörer samt lite tillbehör. Här satt vi länge och njöt av maten. Vi fortsatte att slappna av med en kopp kaffe samt en kaka.

Nästa förflyttning blev åt sydväst. Jag svängde ut på en lite större väg och blickade bakåt för att se att alla kom iväg och just då ringde det i min mobiltelefon, det är Ingmar Danielsson som påpekade att en av bilarna i det bakre fältet inte startat. Någon av deltagarna hjälpte till med en översyn och efter en stund så hoppade motorn igång, skönt.

Fantastisk ö

Vi passerade många platser som var inbäddade av vacker grönska. Gotland är en fantastisk ö som fler bilentusiaster borde upptäcka, inte någon lär bli besviken. När vi hade tillryggalagt ytterligare tre mil längs kurviga vägar så närmade vi oss Viklau. På denna ort finns det ett gårdsmuseum som var vårt nästa mål. Lars Hedström tog emot oss för en rundvandring och berättade att han och hans fru Evy köpte gården i början av 2000-talet. Gården som är från 1800-talet har de rustat upp i långsam takt. Museet, som fortfarande är i en uppbyggnadsfas, innehåller miljöer och föremål mellan 1860-1990. Här finns veteranbilar, emaljskyltar, leksaker, barnvagnar, dockskåp, modellbåtar etc.

Roligt att se handelsboden i gammal genuin miljö med en skyltdocka. I hyllorna finns massor med plåtburkar och plastflaskor. De flesta kommer nog ihåg den ”raketformade” ketchupflaskan.
Efter detta besök så blev det ett välbehövligt uppehåll på några timmar innan kvällens middag.

19.00 samlades vi vid Djupviks hotell som ligger längs västkusten. Här finns en magnifik utsikt över Karlsöarna. Regeln här på hotellet är max fyra personer per bord vilket fungerade bra. Det blev en tre-rätters middag som inleddes med grillad sparris.

Snacket var igång men akustiken i lokalen var undermålig, lite plåtburkseffekt.
Huvudrätten bestod av Gotländskt lamm med potatisgratäng. Det hela avslutades traditionellt med saffranspannkaka och salmbärssylt, utsökt.

Strax innan kaffet så korades vinnaren av frågesportrundan som det här året blev Ulf Ahlman som kom i sin ljusgröna -66:a tillsammans med Annelie Ahlman.

Ännu en fantastisk träff gick mot sitt slut. Tack alla ni som kom. Nästa år blir vi kanske ännu fler bilar.

Varmt välkomna nästa år.

Martin Wallen

Kommentera