Den allra sista Volvo 1800ES

Den allra sista tillverkade 1800ES med chassinummer 8077 lämnade Volvos produktionsband klockan 14.00 den 27/6 1973. Den beställdes av samma familj som äger den idag, om än en senare generation. Nu har den med varsam hand, professionalism, kärlek och stor omsorg totalrenoverats vid Competition Motors i Alunda till nyskick, kanske till och med finare än det.

Magasinet var med när bilen, under smått högtidliga former, överlämnades till ägaren.

Detta ägde rum när september sjöng på sin sista vers, närmare bestämt den sista dagen i månaden. Färden startade från Falun i ett gråmulet väder med dis och dimma, men de begynnande höstfärgerna på löven i gult och orange lättade upp sinnet. Ju längre österut jag kom desto bättre blev vädret, säkert en del beroende på att solen fortfarande går
rätt högt på himlen och skingrar morgonens dimma med sin strålning. En bit in på eftermiddagen blev det riktigt fint höstväder med en gnistrande sol och små lätta fluffiga moln. Kan man begära mer när man dessutom skall återge en riktig solskenshistoria.

Överlämningen Foto PG Eklöf

På plats utanför Alunda mötte jag Johan Helenius som äger och driver firman tillsammans med sambon Carina Andersson. Dessutom fanns där givetvis bilens ägare Phillip Eskridge, men även vår ordförande hade tagit sig dit av en alldeles speciell anledning som vi återkommer till. Sist men inte minst Johan Falck från Uppsala som följt bilen sedan den återkom till Sverige 1986 och bland annat hjälpt till med delar nu vid renoveringen.

(Detta är ett utdrag ur artikeln i nr 2-2021 där du hittar hela texten samt många bilder)

Artikeln finns att läsa i nr 2-2021 av medlemstidningen HÄR

Kommentera